Η ισραηλινή start-up τεχνολογίας τροφίμων Aleph Farms ανακοίνωσε την Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου, ότι πήρε το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές στο Ισραήλ για να πουλάει μπριζόλες που καλλιεργούνται από κύτταρα αγελάδας, σε μια διαδικασία που, ουσιαστικά, βγάζει το ίδιο το ζώο από την εξίσωση.
Το καλλιεργημένο κρέας, που έχει αναπτυχθεί από ζωικά κύτταρα σε εργαστήριο ή εργοστάσιο παραγωγής, έχει συγκεντρώσει παγκόσμιο ενδιαφέρον ως τρόπος αποφυγής των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη δραστηριότητα της βιομηχανίας κρέατος και αντιμετώπισης των ανησυχιών που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη διαβίωση των ζώων.
Το «πράσινο φως» που έδωσε το Υπουργείο Υγείας της χώρας αποτελεί κρίσιμο ορόσημο για την κυκλοφορία του συγκεκριμένου προϊόντος στην αγορά.
«Το ρυθμιστικό αυτό ορόσημο, το πρώτο του είδους του παγκοσμίως, έρχεται μετά από μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση κρίσιμων παραγόντων, από την τοξικολογία και τα αλλεργιογόνα έως τη διατροφική σύνθεση, τη μικροβιολογική ασφάλεια και τη χημική ασφάλεια σε όλη τη διαδικασία παραγωγής», ανέφερε η Ziva Hamama, Διευθύντρια του Τμήματος Διαχείρισης Κινδύνων Τροφίμων στο Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με την ίδια, έχουν γίνει συζητήσεις και με άλλες εταιρείες για να φέρουν περισσότερα προϊόντα στην αγορά.
Το Ισραήλ είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα, με αρκετούς ομίλους να πρωτοπορούν στην ανάπτυξη προϊόντων που θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν παραδοσιακά προϊόντα ψαριού και κοτόπουλου.
Η εταιρεία ανέφερε ότι ακολουθεί τις τελικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για τη σήμανση του προϊόντος για τους καταναλωτές και ότι ευελπιστεί πως θα αρχίσει να πουλά σε εστιατόρια και εν συνεχεία στη λιανική μέσα στους επόμενους μήνες.
Η Aleph Farms λέει ότι συλλέγει δείγματα κυττάρων από ζωντανά ζώα, τα οποία αναπτύσσει στη συνέχεια σε «καλλιεργητή» (cultivator) που μιμείται τις συνθήκες στο σώμα του ζώου. Τα κύτταρα αυτά αναμιγνύονται με φυτικές πρωτεΐνες από σόγια και σιτάρι, αλλά το προϊόν διαφέρει από τις δημοφιλείς χορτοφαγικές εναλλακτικές που δεν έχουν ζωική προέλευση.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Βλέπουμε πλέον τα 130 χρόνια ζωής ως πιθανό προσδόκιμο»
Γιατί δεν είναι καλή ιδέα να πίνουμε καθημερινά φρουτοχυμούς
Άνδρες: Τι είναι η γυναικομαστία και πως επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής