Σύκα: Τα οφέλη για την υγεία από τα πιο γλυκά και νόστιμα φρούτα του καλοκαιριού

  • Iatropedia newsroom
σύκα
Από την αρχαιότητα τα σύκα έχουν συνδεθεί με την υγεία και την ευημερία.

Συμβολικά συνδέονται με τη θεά της γεωργίας και της γονιμότητας Δήμητρα, ενώ προσφέρθηκαν στον θεό Βάκχο στην αρχαία Ρώμη. Τα  σύκα ευδοκιμούν συνήθως στις χώρες της Μεσογείου και τη Μέση Ανατολή, δηλαδή σε μέρη ζεστά, ηλιόλουστα και ξηρά κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Ένας λόγος που πολλοί ιστότοποι υγιεινής διατροφής συστήνουν στους αναγνώστες τους συνταγές με σύκα, είναι ότι τα φρούτα αυτά, από τη μία ικανοποιούν την διάθεση για γλυκό και από την άλλη είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία.

Δείτε κάποια από τα οφέλη για την υγεία από των κατανάλωση των σύκων:

Οφέλη για την υγεία

Τα οφέλη που μπορείτε να εισπράξετε από τα σύκα είναι ποικίλα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Βελτιώνουν την πέψη και αντιμετωπίζουν πεπτικά προβλήματα
  • Βοηθούν στην αύξηση της οστικής πυκνότητας. Μελέτες υποδεικνύουν ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο, ουσία που περιέχεται στα σύκα, μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των σύκων είναι ότι είναι μια φυσική τροφή χωρίς λιπαρά και χωρίς χοληστερόλη.

Αποτελούν επίσης μια εξαιρετική πηγή:

  • Βιταμίνης Α
  • Βιταμίνης C
  • Ασβεστίου
  • Σιδήρου
  • Καλίου
  • Μαγνησίου

Θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα

Ένα μέτριο σύκο περιέχει:

  • Θερμίδες: 37
  • Λίπος: 0 γραμμάρια
  • Χοληστερίνη: 0 χιλιοστόγραμμα
  • Νάτριο: 0,5 χιλιοστόγραμμα
  • Υδατάνθρακες: 10 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 1,45 γραμμάρια
  • Ζάχαρη: 8 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 0 γραμμάρια

Μεγέθη μερίδων

Αν και τα σύκα είναι υγιεινά είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το μέγεθος της μερίδας είναι ένα μέτριο σύκο. Τα σάκχαρα στα σύκα μπορούν να αυξηθούν κατά πολύ αν καταναλώνετε σύκα σε μέγεθος γροθιάς, ενώ μην ξεχνάτε ότι πολύ συχνά κάποιες συνταγές στο ιντερνετ συστήνουν μεγάλο αριθμό σύκων.

Να προσέχετε πάντα την ποσότητα των σύκων που καταναλώνετε, ώστε να διατηρείτε σε χαμηλά επίπεδα τη συνολική πρόσληψη ζάχαρης.

Πηγή: WebMD