Σύκα: Το καλοκαιρινό φρούτο που βοηθάει στην πέψη και την υγεία του εντέρου

  • Iatropedia newsroom
σύκα
Τα σύκα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και άλλων σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Τα σύκα είναι ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, τα οποία όμως πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο. Μπορούμε να τα φάμε φρέσκα, αποξηραμένα και ακόμα και σε μαρμελάδες.

Αν και έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, έχουν επίσης και ζάχαρη, η οποία τους δίνει αυτήν την ωραία γλυκιά γεύση.

Η διαιτολόγος Maxine Smith, RD, LD, προειδοποιεί ότι πρέπει να προσέχουμε να μην το παρακάνουμε με την κατανάλωση σύκων, καθώς έξι αποξηραμένα σύκα έχουν περίπου 24 γραμμάρια ζάχαρης. Ωστόσο, σημειώνεται ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα σύκα βοηθά στην επιβράδυνση του αντίκτυπου της ζάχαρης στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ένα σύκο μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου:

  • 37 θερμίδες
  • 0,2 γραμμάρια λίπους
  • 0,9 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 9,6 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 1,5 γραμμάριο φυτικών ινών
  • 194 χιλιοστόγραμμα καλίου
  • 10 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου
  • 6 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ
  • 0,1 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Β6

Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία από τα σύκα;

Τα καλοκαιρινά αυτά φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες που υποστηρίζουν την υγιή πέψη, ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη.

Απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως χαλκός, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Κ. Άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να καταπολεμήσουν τον καρκίνο, βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και βοηθούν τις προσπάθειες απώλειας βάρους.

1. Φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες

Ένα μεγάλο όφελος των σύκων είναι η διατροφική τους αξία. Δύο ωμά μεσαίου μεγέθους σύκα παρέχουν 2 γραμμάρια φυτικών ινών.

Σε αυτήν την ποσότητα περιέχουν επίσης πολλά απαραίτητα μέταλλα, όπως σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. «Τα μέταλλα είναι σημαντικά για το σχηματισμό γερών οστών, τη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το φαγητό σας», εξηγεί η διαιτολόγος.

2. Προάγουν την υγεία της καρδιάς

Μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα σύκου μπορεί να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, ενώ άλλες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης, αυξάνοντας την HDL «καλή χοληστερόλη» και μειώνοντας τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια .

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μελέτες αυτές έγιναν σε εργαστήριο και όχι σε ανθρώπους και θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθούν επιστημονικά τα οφέλη από τα σύκα. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών όπως καρκίνο του παχέος εντέρου. καρδιακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

Δείτε επίσης: Το πεντανόστιμο φρούτο που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την υγεία της καρδιάς

3. Βελτιώνουν την πέψη

Τα περισσότερα φρούτα γεμάτα φυτικές ίνες είναι εξαιρετικά για την πέψη και τα σύκα δεν αποτελούν εξαίρεση. Τα σύκα παρέχουν πρεβιοτικά θρεπτικά συστατικά που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο σας. Ένα υγιές μικροβίωμα μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής και καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Τα σύκα είναι επίσης μια καταπληκτική φυσική θεραπεία όταν τα έντερά σας αργούν. Είναι επίσης ιδανικά για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με δυσκοιλιότητα.

Σε μια μελέτη 150 ατόμων με το σύνδρομο,οι συμμετέχοντες που έτρωγαν 45 γραμμάρια αποξηραμένα σύκα δύο φορές την ημέρα παρουσίασαν λιγότερο φούσκωμα, λιγότερο πόνο στο έντερο και λιγότερη καταπόνηση στις κινήσεις του εντέρου.

4. Εξισορροπούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα σύκα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σταθερό. Σε μια μικρή μελέτη , άτομα με διαβήτη τύπου 1 που έπιναν τσάι από φύλλα συκής καθημερινά παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Κατά τη διάρκεια του μήνα που έπιναν το τσάι, χρειάζονταν περίπου 12% λιγότερη ινσουλίνη, ένα φάρμακο για τον διαβήτη που βοηθά στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα.

Τα σύκα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις χημικές ουσίες, όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ορισμένων από τις φλεγμονώδεις επιδράσεις του διαβήτη στο σώμα σας.

Η διαιτολόγος προειδοποιεί ότι αν το παρακάνουμε αι τρώμε περισσότερα σύκα από το προτεινόμενο, λόγω της καθαρτικής δράσης του; μπορεί να μας προκαλέσει πόνο στο έντερο και διάρροια.

Φωτογραφία iStock