Iatropedia

Σύνδρομο ξαναζεσταμένου ρυζιού: Πόσο πιθανό είναι να αρρωστήσουμε σοβαρά από το ρύζι που έχει περισσέψει

Close-up with stick rice already cooked looks great taste.stick rice in Thailand

Η αλήθεια είναι πως το μαγειρεμένο ρύζι που μένει σε θερμοκρασία δωματίου για πάρα πολλή ώρα μπορεί να γίνει φιλόξενο έδαφος για την ανάπτυξη διάφορων βακτηρίων

Αν οι ιστορίες που παρακολουθείτε στα social media έχουν κάποια δόση αλήθειας, το ρύζι που έχει μείνει από την προηγούμενη μέρα θα μπορούσε ακόμα και να σας σκοτώσει

Είναι, όμως, έτσι; Τι λένε οι ειδικοί;

Η αλήθεια είναι πως το μαγειρεμένο ρύζι που μένει σε θερμοκρασία δωματίου για πάρα πολλή ώρα μπορεί να γίνει φιλόξενο έδαφος για την ανάπτυξη διάφορων βακτηρίων, όπως ο Βάκιλλος ο κηρόχρους (Bacillus cereus).

Ο συγκεκριμένος βάκιλλος αγαπά το ζεστό και υγρό περιβάλλον που του παρέχει το μαγειρεμένο ρύζι, εξηγεί ο Si Ming Man, καθηγητής στο τμήμα Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Το συγκεκριμένο βακτήριο έχει το χαρακτηριστικό ότι τα σπόρια του είναι αρκετά ανθεκτικά ώστε να αντέχουν το μαγείρεμα και στη συνέχεια, αν τα τρόφιμα δεν μπουν στο ψυγείο και μείνουν εκτός, να αρχίσουν να αναπτύσσονται παράγοντας τοξίνες που δεν καταστρέφονται ούτε αν ξαναζεστάνετε το φαγητό σε υψηλή θερμοκρασία, λέει ο Δρ Man. Και παρ’ όλο που κάποιοι κάνουν λόγο για «σύνδρομο του ξαναζεσταμένου ρυζιού», το βακτήριο δεν απαντάται μόνο στο ρύζι, αλλά και σε άλλα τρόφιμα (μπριζόλες, σαλάτες με ζυμαρικά, μιλκσέικ).

Πώς, λοιπόν, έχει συμβεί να φάμε όλοι τόσες και τόσες φορές ξαναζεσταμένο φαγητό (ή ακόμη και κρύο που έχει περισσέψει) χωρίς να αρρωστήσουμε;

Ο Martin Wiedmann, καθηγητής ασφάλειας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Cornell, λέει ότι ο λόγος που δεν ακούμε συχνά για αυτόν τον κίνδυνο είναι επειδή «η ασθένεια είναι συνήθως πολύ ήπια, σε αντίθεση με άλλα τροφιμογενή νοσήματα». Τα συμπτώματα εμφανίζονται με έμετο ή διάρροια, αλλά και τα δύο υποχωρούν συνήθως από μόνα τους μέσα σε 24 ώρες. Εξαιρούνται οι άνθρωποι που μπορεί να έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό, παιδιά κάτω των 5 ετών, ενήλικες 65 ετών και άνω, έγκυες και ανοσοκατεσταλμένα άτομα. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί συμφωνούν ότι ακόμη και οι υγιείς καλό είναι να ακολουθούν κάποιες απλές οδηγίες.

Πόσο κρατάει το ρύζι στο ψυγείο;

Το αμερικανικό Υπουργείο Υγείας δίνει τέσσερις έως έξι ημέρες περιθώριο για να καταναλώσουμε το μαγειρεμένο ρύζι (και έως τέσσερις ημέρες για τα περισσότερα μαγειρεμένα τρόφιμα), αρκεί να το έχουμε βάλει στο ψυγείο και να μην το αφήνουμε ποτέ έξω περισσότερο από δύο ώρες (ή το πολύ μία ώρα όταν κάνει πολλή ζέστη). Κάποιοι ειδικοί, ωστόσο, λένε να καταναλώνεται μέσα σε τέσσερις μέρες και να μην ξαναζεσταίνεται πάνω από μία φορά, καθώς όσο αυξάνονται τα πήγαινε-έλα εκτός ψυγείου, τόσο αυξάνεται και χρόνος παραμονής στην επικίνδυνη ζώνη.

Μπορούμε να φυλάξουμε μαγειρεμένο ρύζι στην κατάψυξη;

Στην κατάψυξη, το μαγειρεμένο ρύζι διατηρείται έως και έξι μήνες, αλλά είναι καλύτερο να καταναλώνεται μέσα στο δίμηνο.

Ξεπαγώστε το στο ψυγείο και μετά ζεστάνετέ το ή ρίξτε το απευθείας σε σούπες και μαγειρευτά που σιγοβράζουν.

Πώς ξαναζεσταίνεται το ρύζι;

Για να ξαναζεσταθεί το κρύο ρύζι και να ανακτήσει την υφή του, μπορείτε να το ζεστάνετε σε ένα τηγάνι με λίγο υγρό και λάδι ή άλλη λιπαρή ουσία. Άλλοι χρησιμοποιούν φούρνο μικροκυμάτων, ραντίζοντάς το πρώτα με λίγο νερό και σκεπάζοντάς το χαλαρά, σε υψηλή ισχύ. Και με τους δύο τρόπους, το ρύζι μπορεί να ανακτήσει την υγρασία που χάνει στο ψυγείο.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η πολλή τηλεόραση βλάπτει σοβαρά την υγεία

Γιατί η άσκηση στη φύση ωφελεί περισσότερο από τη γυμναστική σε κλειστό χώρο

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν την επιθετικότητα κατά 28%, δέιχνει νέα μελέτη