Συνηθίζετε να τρώτε γρήγορα το φαγητό σας; Τι κίνδυνο διατρέχετε

  • Ρούλα Τσουλέα
φαγητό
Πότε διαμορφώνεται η ταχύτητα με την οποία καταναλώνουμε το φαγητό μας. Τι ρόλο παίζει η ταχύτητα αυτή στη μελλοντική υγεία μας. Ποιος κίνδυνος απειλεί όσους αδειάζουν βιαστικά το πιάτο τους.

Θέλετε να αδυνατίσετε, αλλά για κάποιον λόγο αποτυγχάνουν όλες οι προσπάθειές σας; Ελέγξτε πόσο γρήγορα  τρώτε το φαγητό σας. Αυτό συνιστούν Βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως όσοι αδειάζουν το πιάτο τους με βιαστικές μπουκιές υπονομεύουν σημαντικά το σωματικό βάρος και την υγεία τους.

Στη μελέτη συμμετείχαν δεκάδες ενήλικες και παιδιά από το Μπρίστολ και το Λονδίνο. Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Ρόεχαμπτον και του Μπρίστολ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ τους όσον αφορά τις επιπτώσεις της βιαστικής κατανάλωσης τροφής.

Στην πραγματικότητα, ενήλικες και παιδιά που έτρωγαν βιαστικά το φαγητό τους είχαν κατά μέσον όρο:

  • Μεγαλύτερη περίμετρο μέσης
  • Υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Ο ΔΜΣ υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το νυν σωματικό βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).

Τα νέα ευρήματα καταρρίπτουν την αντίληψη πως οι ενήλικες δεν είναι εξίσου επιρρεπείς με τα παιδιά στην παχυσαρκία, εάν τρώνε βιαστικά, λένε οι ερευνητές.

Περισσότεροι από 900 εθελοντές

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε με ανάλυση των δεδομένων από δύο ξεχωριστές έρευνες. Στην πρώτη είχαν συμμετάσχει 132 παιδιά, ηλικίας 5 έως 11 ετών. Στην δεύτερη έρευνα είχαν συμμετάσχει 552 ενήλικες (ηλικίες 18-85 ετών) και 256 ανήλικοι (ηλικίες 7-17 ετών).

Και στις δύο μελέτες οι επιστήμονες συνέκριναν την ταχύτητα με την οποία οι εθελοντές έτρωγαν το φαγητό τους με:

  • Τον ΔΜΣ και την περίμετρο της μέσης τους
  • Τον αριθμό των αδελφιών που είχαν
  • Την σειρά της γέννησής τους

Η ταχύτητα με την οποία καταναλωνόταν το φαγητό βαθμολογήθηκε σε μία κλίμακα από «πολύ αργά» έως «πολύ γρήγορα». Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ταχύτητα αυτή παίζει ρόλο στο σωματικό βάρος, διότι όταν τρώμε γρήγορα δεν προλαβαίνει ο οργανισμός να αντιληφθεί ότι χορτάσαμε. Έχει υπολογιστεί πως από τη στιγμή που αρχίζει κάποιος το φαγητό, χρειάζονται έως και 20 λεπτά για να αναπτυχθεί το αίσθημα κορεσμού της πείνας.

Η σειρά της γέννησης

Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα η ταχύτητα με την οποία καταναλώνεται το φαγητό διαφέρει αναλόγως με τη σειρά γέννησης των παιδιών. Στην πραγματικότητα, τα πρωτότοκα παιδιά είχαν διπλάσιες πιθανότητες να τρώνε γρήγορα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα.

Επιπλέον, οι ενήλικες που δεν είχαν αδέλφια έτρωγαν λιγότερο γρήγορα απ’ ό,τι οι ενήλικες που ήσαν δευτερότοκοι, τριτότοκοι κ.λπ. Μάλιστα η σειρά της γέννησης εξηγούσε το 10% της διαφοράς στην ταχύτητα κατανάλωσης του φαγητού.

«Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη της παχυσαρκίας σε παιδιά και ενήλικες χρειάζονται αναθεώρηση. Δεν αρκεί να λαμβάνεται υπ’ όψιν το είδος, η ποιότητα και η ποσότητα της τροφής. Πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και η ταχύτητα με την οποία καταναλώνεται το φαγητό», δήλωσε o ερευνητής Dr. Leigh Gibson, λέκτορας στο Τμήμα  Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ρόεχαμπτον.

«Επιβραδύνοντας την ταχύτητα αυτό και αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο στο φαγητό μας, μπορούμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο του σωματικού βάρους και του ΔΜΣ μας».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Clinical Obesity.