Χορτοφαγία: Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που ΔΕΝ σας δίνουν τα λαχανικά
Ειδικά εκείνοι που έχουν επιλέξει την χορτοφαγία ή εκείνοι που γενικά και συστηματικά απέχουν από κάθε είδους ζωική τροφή, οφείλουν να γνωρίζουν τα ακόλουθα και να προσέχουν πάρα πολύ, αφού κινδυνεύουν με έλλειψη στα παρακάτω 4 βασικά συστατικά:
Χορτοφαγία: Έλλειψη σε Βιταμίνη Β12
Η βιταμίνη Β12 είναι μια βασική θρεπτική ουσία που δεν βρίσκεται σχεδόν σε καμία φυτική τροφή. Επίσης γνωστή και ως κοβαλαμίνη, η βιταμίνη Β12 είναι μια υδατοδιαλυτή θρεπτική ουσία που εμπλέκεται στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, στην συντήρηση των νεύρων και στην φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.
Βρίσκεται κυρίως σε ζωικές τροφές, όπως ψάρια, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.
Χορτοφαγία: Έλλειψη σε Κρεατίνη
Είναι ένα μόριο που υπάρχει σε ζωικές τροφές. Το μεγαλύτερο μέρος της αποθηκεύεται στους μυς, αλλά σημαντική ποσότητα συγκεντρώνεται επίσης στον εγκέφαλο. Λειτουργεί ως ένα εύκολα προσβάσιμο απόθεμα ενέργειας για τα κύτταρα των μυών, δίνοντάς τους μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή.
Χορτοφαγία: Έλλειψη σε Καρνοσίνη
Είναι ένα αντιοξειδωτικό που συγκεντρώνεται στους μυς και στον εγκέφαλο. Είναι πολύ σημαντική για τη λειτουργία των μυών. Τα υψηλά επίπεδα καρνοσίνης στους μυς συνδέονται με μειωμένη μυϊκή κόπωση και βελτιωμένη σωματική απόδοση. Η καρνοσίνη βρίσκεται μόνο σε ζωικές τροφές.
Χορτοφαγία: Έλλειψη σε Χοληκαλσιφερόλη (βιταμίνη D3)
Η βιταμίνη D είναι μια βασική θρεπτική ουσία που έχει πολλές σημαντικές λειτουργίες. Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαφόρων παθήσεων, όπως:
- Οστεοπόρωση, με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων στους ηλικιωμένους
- Καρκίνος
- Καρδιακές παθήσεις
- Σκλήρυνση κατά πλάκας
- Κατάθλιψη
- Διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου
- Απώλεια μυϊκής μάζας και μειωμένη αντοχή, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα
Υπάρχουν δύο τύποι βιταμίνης D στη διατροφή, η εργοκαλσιφερόλη (D2) που βρίσκεται στα φυτά, και η χοληκαλσιφερόλη (D3) που βρίσκεται στις ζωικές τροφές.
Από αυτούς τους δύο τύπους βιταμίνης D, η χοληκαλσιφερόλη (από ζώα) είναι πολύ πιο ισχυρή από ό,τι η εργοκαλσιφερόλη. Με άλλα λόγια, αυξάνει τα επίπεδα της βιοδραστικής βιταμίνης D στο αίμα πολύ πιο αποτελεσματικά.
Οι καλύτερες πηγές χοληκαλσιφερόλης είναι τα λιπαρά ψάρια και οι κρόκοι αυγών. Άλλες πηγές περιλαμβάνουν συμπληρώματα, μουρουνέλαιο, ή εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως γάλα ή δημητριακά.