Τα 5 κορυφαία οφέλη της πιπεριάς για την υγεία

  • Iatropedia newsroom
πιπεριά
Υπάρχουν μύθοι και αλήθειες για το δημοφιλές λαχανικό, την πιπεριά και μελέτες που την καθιστούν πολύτιμο διατροφικό σύμμαχο.

Η πιπεριά (capsicum annuum) είναι μέλος της οικογένειας των νυχτολούλουδων μαζί με τη μελιτζάνα, τις ντομάτες και τις πατάτες.

Οι πιπεριές είναι γλυκές ενώ υπάρχουν και οι καυτερές, γνωστές ως τσίλι.

Μπορούν να καταναλωθούν ωμές ή μαγειρεμένες και να αποτελέσουν θρεπτική λιχουδιά σχεδόν σε κάθε γεύμα.

Πιπεριά: Το διατροφικό προφίλ της

Μια μερίδα 80 γρ. ωμής κόκκινης πιπεριάς περιέχει:

  •  17 θερμίδες
  •  0,6 γρ. πρωτεΐνης
  •  0,2 γρ. λίπος
  •  3,4 γρ. υδατάνθρακες
  •  1,8 γρ. φυτικές ίνες
  •  173 μικρογρ. καλίου
  •  60 μικρογρ. φυλλικού οξέος
  •  101 μικρογρ. βιταμίνη C

Η διατροφική συμβολή των πιπεριών ποικίλλει ανάλογα με το χρώμα τους. Οι κόκκινες ποικιλίες περιέχουν περισσότερο κάλιο, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ από τις κίτρινες, πορτοκαλί ή πράσινες.

Ωστόσο, οι ανώριμες πράσινες πιπεριές είναι σημαντικά πιο πλούσιες σε πολυφαινόλες από τις ώριμες κόκκινες.

Όπως και άλλα λαχανικά, η θρεπτική αξία τους επηρεάζεται από τις μεθόδους προετοιμασίας και μαγειρέματος. Οι προψημένες πιπεριές σε βάζο, χάνουν έως και το 25% της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη C.

Ο χρόνος, η θερμοκρασία και ο τρόπος μαγειρέματος όπως και οι τεχνικές συντήρησης που εφαρμόζονται, είναι λόγοι για απώλεια βιταμινών. Το τηγάνισμα και το ψήσιμο, προτιμούνται από το βράσιμο ή τον ατμό για τη διατήρηση πολύτιμων συστατικών.

Τα 5 κορυφαία οφέλη για την υγεία από τις πιπεριές

1. Μπορούν να ενισχύσουν την όραση

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση της απώλειας όρασης που σχετίζεται με την ηλικία.

Συγκεκριμένα, δύο καροτενοειδή που ονομάζονται λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, όταν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες, βελτιώνουν την υγεία των ματιών προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή από οξειδωτική βλάβη, αποτρέπουν τον κίνδυνο καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

2. Μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα αναιμίας

Μια κοινή πάθηση -ειδικά μεταξύ κοριτσιών και γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας- η αναιμία, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης οξυγόνου στο αίμα. Μία από τις πιο κοινές αιτίες της είναι η έλλειψη σιδήρου.

Οι πιπεριές περιέχουν 100 μικρογρ. βιταμίνη C με αποτέλεσμα την σημαντική απορρόφηση του σιδήρου στο έντερο, σύμφωνα με μελέτες.

3. Μπορούν να προστατεύσουν από ορισμένες χρόνιες ασθένειες

Οι πιπεριές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, (βιταμινη C, E και βήτα-καροτίνη), τα οποία συνδέονται με καλύτερη υγεία και προστασία από ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Το ότι οι πιπεριές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες σημαίνει ότι προσφέρουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη προστασία και είναι πιθανό να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

4. Επιβραδύνουν την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία

Μελέτες σε ζώα απέδειξαν ότι η κατανάλωση πιπεριάς μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της απώλειας μνήμης σε άτομα με προδιάθεση για Αλτσχάιμερ.

Φυτικές ενώσεις που περιέχονται στις πιπεριές (φαινόλες, καροτενοειδή και φλαβονοειδή) βοηθούν σ΄ αυτή την κατεύθυνση.

5. Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι οι πιπεριές βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα επειδή περιέχουν πολυφαινόλες.

Πηγή: bbcgoodfood.com