Iatropedia

Τα 5 ροφήματα που πίνουμε το πρωί και ενεργοποιούν τον μεταβολισμό μας

Young hispanic woman chopping ingredients for healthy smoothie in kitchen

Ένα ιδανικό πρωινό ξύπνημα μπορεί να περιλαμβάνει τσάι, καφέ και τζίντζερ, τα οποία μπορούν να ενεργοποιήσουν τον μεταβολισμό μας.

Ένα θρεπτικό πρωινό με υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες μπορεί να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό σας μετά από πολλές ώρες ύπνου το βράδυ.

Ειδικά άμα ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή κάνετε κάποια δίαιτα για να χάσετε κιλά, τότε είναι πολύ σημαντικό να διαλέξετε σωστά το πρωινό σας.

Από αυτό δεν θα πρέπει να λείπουν βασικά συστατικά που θα ξυπνήσουν μυαλό και σώμα και θα μας δώσουν ό,τι είναι απαραίτητο για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με ενέργεια. Όλα τα παρακάτω είναι αποτελεσματικά όταν συνδυάζονται με υγιεινή διατροφή και άσκηση.

Πράσινο τσάι

Είναι γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες που έχει το πράσινο τσάι για τον οργανισμό μας. Είναι επίσης πλούσιο σε επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), η οποία αυξάνει τον μεταβολισμό και ενισχύει τη διαδικασία καύσης λίπους, ειδικά όταν γυμνάζεστε.

Η καφεΐνη στο πράσινο τσάι παρέχει επίσης ένα ήπιο διεγερτικό αποτέλεσμα, αυξάνοντας περαιτέρω την καύση θερμίδων.

Ρόφημα από μηλόξυδο

Το μηλόξυδο, γνωστό ως apple cider vinegar ή ACV, είναι το ξύδι που παράγεται από τον χυμό μήλου, έπειτα από ζύμωση των σακχάρων του με τη βοήθεια βακτηρίων.

Βασικό συστατικό του είναι το οξικό οξύ, το οποίο μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης και ενισχύει τον μεταβολισμό, γεγονός που μειώνει την αποθήκευση λίπους, ειδικά στην κοιλιά.

Επίσης, προωθεί την υγεία του εντέρου και αντιμετωπίζει το φούσκωμα, κάνοντας την κοιλιά πιο «επίπεδη».

Δείτε επίσης: Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα για αδυνάτισμα και προστασία από τον διαβήτη

Ρόφημα πρωτεΐνης

Τα σέικ πρωτεΐνης είναι χορταστικά και βοηθούν στην τόνωση του μεταβολισμού. Το σώμα μας χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για να αφομοιώσει και να επεξεργαστεί την πρωτεΐνη.

Αν βάλετε στο πρωινό σας τις πρωτεΐνες, μπορεί να μειώσετε την επιθυμία για παραπάνω φαγητό κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσετε την υγεία των μυών σας.

Καφές

Ένα φλιτζάνι καφές την ημέρα μπορεί να αυξήσει την καύση λίπους στο σώμα μας, ειδικά άμα τον πιούμε το πρωί, ενεργοποιώντας από νωρίς τον μεταβολισμό μας.

Η καφεΐνη ενισχύει τον μεταβολικό ρυθμό και καίει το λίπος, ενώ επίσης ξυπνά το νευρικό σας σύστημα, το οποίο επιτρέπει στα λιποκύτταρά σας να γνωρίζουν ότι είναι ώρα να διασπάσουν το λίπος.

Δείτε επίσης: Ποια τρόφιμα μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα το βράδυ

Τζίντζερ

Το τζίντζερ περιέχει θερμογονικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται.

«Η τζιντζερόλη, η βασική ουσία στο τζίντζερ, βοηθά στη βελτίωση της πέψης, στη μείωση της πείνας και στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Metabolism διαπίστωσε ότι το να πίνετε τσάι με τζίντζερ αυξάνει τα αισθήματα κορεσμού και βοηθά το σώμα να καίει θερμίδες πιο αποτελεσματικά.

Φωτογραφία iStock