Τα αυγά μειώνουν τη χοληστερόλη και προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου [μελέτη]
Χρόνια τώρα, οι άνθρωποι αποφεύγουν τα ζωικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, όπως αυγά, βούτυρο ή κρέμα γάλακτος, επειδή πιστεύεται ότι αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τα ευρήματα μιας νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients, δείχνουν ότι τα αυγά δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ενδεχομένως συμβάλλουν στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο ανέλυσαν τα δεδομένα υγείας 890 ανδρών και γυναικών και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση δύο έως τεσσάρων αυγών την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
Δείτε επίσης: Ποια τυριά μπορείτε να τρώτε αν έχετε υψηλή χοληστερόλη
«Παρά τα υψηλά επίπεδα διατροφικής χοληστερόλης, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα αυγά δεν έχουν επιζήμια επίδραση στην υγεία και μπορεί ακόμη και να έχουν ρόλο στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας με την πάροδο του χρόνου», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.
Στην πραγματικότητα, τα αυγά είναι τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης του σώματός σας, μια επίδραση που φαίνεται να βοηθά στην προστασία από τη γνωστική έκπτωση.
Δείτε επίσης: Υψηλή χοληστερόλη: Ποιες ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να τη μειώσετε
Φωτογραφία iStock