Τα φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

  • Ελισάβετ Σταύρου
φρούτα και λαχανικά
Μήλα, ρόδι και γλυκοπατάτες είναι μερικά από τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι ιδανικά για να τα προσθέσετε στην «φθινοπωρινή» σας διατροφή.

Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που μπορούν να προστατεύσουν το καρδιαγγειακό σύστημα με διάφορους τρόπους, από τη μείωση της χοληστερόλης έως τη μείωση  της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες.

Γενικά, προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 250 με 300 γραμμάρια λαχανικά και παραπάνω φρούτα στην καθημερινότητά σας, για να έχετε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και να μπορείτε να πάρετε τα απαραίτητα συστατικά για τον οργανισμό σας.

Μήλα

Τα μήλα είναι γεμάτα φυτικές ίνες και πολυφαινόλες, ενώσεις σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο μήλων την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου για άτομα με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Κολοκύθα

Οι κολοκύθες είναι πλούσιες σε βήτα-καροτίνη, μια χρωστική ουσία που δίνει στις κολοκύθες το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα τους. Η βήτα-καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα σας, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί να σας προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις.

Μπορείτε να μαγειρέψετε μια κολοκύθα ως πουρέ, να την προσθέσετε στο μπριάμ, σε ένα σμούθι ή να κάνετε κολοκυθόπιτα.

Οι σπόροι κολοκύθας (κολοκυθόσποροι) είναι επίσης θρεπτικοί. Είναι εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και στην πρόληψη ασθενειών.

Δείτε επίσης: Τρώτε πολύ αλάτι; 4 εύκολοι τρόποι για να το μειώσετε σταδιακά

Κράνμπερι

Τα κράνμπερι (cranberries) δεν προστατεύουν μόνο από τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, αλλά περιέχουν επίσης πολυφαινόλες που μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς.

Περιέχουν την αντιοξειδωτική ουσία προανθοκυανιδίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Μπορείτε να προσθέσετε κράνμπερι στο γιαούρτι σας, στη σαλάτα σας ή να τα φάτε σκέτα σαν σνακ.

Ρόδι

Ωστόσο, όπως τα μήλα, έτσι και τα ρόδια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες που κάνουν καλό στην καρδιά.

Μια κλασική φθινοπωρινή συνταγή είναι να προσθέτε ρόδι στη σαλάτα σας ή ακόμη και στο πρωινό σας γιαούρτι.

Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι μια καλή πηγή νιτρικών αλάτων και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο χυμός παντζαριών μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Τα νιτρικά άλατα βοηθούν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, ακόμη και της καρδιάς.

Δείτε επίσης: Βιταμίνη Β3: Ποια είναι τα οφέλη της και από ποια τρόφιμα την παίρνουμε

Μπάμιες

Οι μπάμιες έχουν πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ. Μπορεί για αρκετούς να μην είναι το αγαπημένο τους φαγητό, λόγω της κολλώδους υφής τους, ωστόσο είναι μια ιδανική φθινοπωρινή τροφή.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες, όπως και οι κολοκύθες, είναι καλή πηγή φυτικών ινών και βήτα-καροτίνης, η οποία σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Επίσης, περιέχουν κάλιο, το οποίο μπορεί να προσφέρει επίσης τα παραπάνω οφέλη.

Τα παραπάνω φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά μπορεί να προσφέρουν πολλά οφέλη στη συνολική υγεία και την καρδιά μας, ωστόσο πρέπει να προσέχουμε και πως θα τα μαγειρεύουμε.

Για να έχουμε υγιή καρδιά, όταν μαγειρεύουμε πρέπει να αποφεύγουμε τα πρόσθετα λίπη, όπως βούτυρο και κρέμα γάλακτος.

Φωτογραφία iStock