Τα φυτικά λίπη μπορούν να προσθέσουν χρόνια στη ζωή μας

  • Ελισάβετ Σταύρου
φυτικά λίπη
Το όφελος από τα φυτικά λίπη περιλαμβάνει μειωμένες πιθανότητες θανάτου εξαιτίας καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μια μελέτη σε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους για σχεδόν 24 χρόνια διαπιστώνει ότι όσοι έπαιρναν τα διατροφικά τους λιπαρά από φυτικά λίπη αντί για ζωικά είχαν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες θανάτου κατά την περίοδο της μελέτης.

Αντίθετα, η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, «παρέχει στοιχεία ότι οι δίαιτες υψηλές σε ζωικά λίπη, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών και των αυγών, συνδέονται με αυξημένους κινδύνους συνολικής θνησιμότητας και καρδιαγγειακής νόσου».

Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, η σύνθεση των λιπών που βρίσκονται σε φυτικές πηγές – δημητριακά, λαχανικά, φασόλια ή ξηροί καρποί – διαφέρει πολύ από αυτή που προέρχεται από ζώα.

«Τα φυτικά λίπη αναγνωρίζονται για τη μεγαλύτερη σύνθεσή τους σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ τα ζωικά λίπη χαρακτηρίζονται από υψηλότερη αναλογία κορεσμένων λιπαρών οξέων», εξηγούν οι ερευνητές.

Η ομάδα των ερευνητών εξέτασε δεδομένα διατροφής και υγείας που συλλέχθηκαν από το 1995 έως το 2019 για 407.531 ενήλικες που ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας περίπου 61 ετών όταν συμμετείχαν στη μελέτη.

Δείτε επίσης: Τα καλοκαιρινά τρόφιμα που ενυδατώνουν καλύτερα τον οργανισμό μας

Τα άτομα που είχαν υψηλότερη πρόσληψη σε φυτικά λίπη είχαν 9% χαμηλότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 14% χαμηλότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιακή νόσο, όπως έδειξαν τα δεδομένα.

Εξετάζοντας συγκεκριμένες πηγές φυτικών λιπών, οι άνθρωποι που έλαβαν την υψηλότερη ποσότητα λιπών από φυτικά έλαια είχαν 12% χαμηλότερες πιθανότητες θανάτου από κάθε αιτία και 15% χαμηλότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιακές παθήσεις.

Φωτογραφία iStock