Iatropedia

Τα καλοκαιρινά τρόφιμα που ενυδατώνουν καλύτερα τον οργανισμό μας

summer fruits melon

Ποια είναι τα πιο κατάλληλα για τις μέρες με έντονη ζέστη, σύμφωνα με ειδικούς από τις ΗΠΑ.

Κουραστήκατε να πίνετε συνέχεια σκέτο νερό; Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που μπορεί να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ενυδατωμένοι στη ζέστη, αναφέρουν δύο ειδικοί από τις ΗΠΑ.

«Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και μπορούν να ενυδατώσουν το σώμα σας, τροφοδοτώντας το ταυτοχρόνως με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά», αναφέρει η Dr. Jaclyn Railsback, από το Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας της Cleveland Clinic, στη Φλόριντα.

Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό τις μέρες με ακραία ζέστη, όπως αυτές που διανύουμε. «Ακόμα και το 2% των υγρών του σώματος να χάσει κάποιος με την εφίδρωση, μπορεί να αρχίσει να έχει συμπτώματα αφυδάτωσης», προειδοποιεί η Dr. Bethany Agusala, επίκουρη καθηγήτρια Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Ο πονοκέφαλος που νιώθετε ξαφνικά όταν κάνει πολλή ζέστη, μπορεί να είναι απόρροια της αφυδάτωσης, εξηγεί. Το ίδιο και η ανάγκη σας να κοιμηθείτε, γιατί νιώθετε κουρασμένοι. Άλλα συμπτώματα είναι κράμπες, μείωση της αρτηριακής πίεσης, ακόμα και πνευματική σύγχυση και απώλεια των αισθήσεων.

Τα υγρά που χάνουμε με την εφίδρωση και τις άλλες λειτουργίες του σώματος ούτως ή άλλως δεν τα αναπληρώνουμε μόνο πίνοντας νερό ή άλλα ροφήματα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το τουλάχιστον 25% των υγρών που καταναλώνουμε καθημερινά, προέρχεται από τα τρόφιμα.

Πόσο νερό περιέχουν

Πολύ καλές πηγές ενυδάτωσης στη ζέστη αποτελούν δεκάδες φρούτα και λαχανικά, από τα κεράσια έως το καρπούζι και το σέλερι. Η Dr. Agusala παραθέτει ενδεικτικά τις περιεκτικότητες σε νερό μερικών από τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα (όταν φυσικά είναι καλοποτισμένα και όχι ζαρωμένα):

Μία από τις καλύτερες ιδέες για το καλοκαίρι είναι να πολτοποιείτε αυτά τα φρούτα και να δημιουργείτε smoothies. Όχι μόνο θα σας ενυδατώσουν αλλά θα δημιουργήσουν ένα ρόφημα ιδιαίτερα υψηλής θρεπτικής αξίας, αναφέρει η Dr. Railsback.

Άλλα τρόφιμα

Ωστόσο τα ροφήματα αυτά δεν πρέπει να υποκαθιστούν το νερό, σπεύδουν να τονίσουν οι δύο ειδικοί. Οι υπερβολές βλάπτουν και το σκέτο νερό αποτελεί το καλύτερο μέσον για ενυδάτωση στη ζέστη.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι άφθονο νερό σας παρέχουν και άλλα τρόφιμα και ροφήματα, όπως ενδεικτικά:

Μην ξεχνάτε, τέλος, να μην κάνετε υπερκατανάλωση καφεΐνης ή/και αλκοόλ όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες, διότι δρουν διουρητικά και ευνοούν την αφυδάτωση, καταλήγουν οι δύο ειδικοί.

Φωτογραφία: iStock