Αν έχετε γρίπη ή οποιαδήποτε άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού μπορεί να αποφεύγετε το φαγητό για να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας στη μάχη που δίνει για να συνέλθει. Η αλήθεια όμως είναι πως όταν είμαστε άρρωστοι, ο οργανισμός μας χρειάζεται υγιεινές τροφές για να μείνει γερός και να εξουδετερώσει τον ιό που έχει εισβάλλει στο εσωτερικό του.
Η οικογενειακή ιατρός Dr. Neha Vyas, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο, εξηγεί ποια τρόφιμα είναι τα καλύτερα για τη γρίπη και ποια είναι καλό να περιορίσετε ή και να αποφεύγετε έως ότου αναρρώσετε.
Τα υγρά που χρειάζεστε
Ο καλύτερος φίλος σας όταν έχετε πυρετό, έμετο ή/και διάρροια είναι το νερό. Ο οργανισμός το χρησιμοποιεί για να ρυθμίζει ανεμπόδιστα την εσωτερική θερμοκρασία του και τις βασικές λειτουργίες του. Όσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια υγρών, τόσο περισσότερο νερό χρειάζεστε.
Ωστόσο κατάλληλα είναι και πολλά άλλα ροφήματα. Εκτός από νερό, μπορείτε να πίνετε και ζεστό τσάι ή άλλο αφέψημα βοτάνων, ζωμούς κρέατος ή λαχανικών και χυμούς φρούτων. Αντιθέτως, καλό είναι να αποφεύγετε τα ροφήματα με καφεΐνη (όπως ο καφές και τα αναψυκτικά τύπου κόλα). Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε τους χυμούς με προσθήκη ζάχαρης, διότι μπορεί να σας αφυδατώσουν περισσότερο.
Αν αντιμετωπίζετε στομαχικά ενοχλήματα, φροντίστε να πίνετε τα υγρά με μικρές κουταλιές
Οι ζωμοί και οι σούπες
Όταν έχετε γρίπη, ο οργανισμός σας χρειάζεται εύπεπτο, θρεπτικό φαγητό για να τροφοδοτείται με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να την αντιμετωπίσει. Οι ζωμοί και οι σούπες είναι δύο από τις καλύτερες επιλογές.
Ο ζωμός κρέατος ή λαχανικών είναι πλούσιος σε νερό και αντιοξειδωτικές ουσίες, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Είναι επίσης ζεστός και μπορεί να «μαλακώσει» τον λαιμό σας και να καταπραΰνει τη ρινική συμφόρηση (μπούκωμα).
Η κοτόσουπα επίσης είναι ιδανική επιλογή. Παρέχει καλής ποιότητας πρωτεΐνες, υδατάνθρακες (από την πατάτα ή/και το ρύζι) και τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών (π.χ. καρότο). Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι ο συνδυασμός των συστατικών της ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση. Βελτιώνει επίσης την αντίδραση του ανοσοποιητικού στις ιώσεις.
Παγάκια και βιταμίνη C
Όταν κάποιος έχει γρίπη ή άλλη ίωση του αναπνευστικού δύσκολα θα αποζητήσει κάτι παγωμένο. Ωστόσο η Dr. Vyas τονίζει πως ένα παγάκι μπορεί να καταπραΰνει τον πονεμένο από τη φλεγμονή λαιμό σας.
Συνιστά μάλιστα να φτιάξετε τα δικά σας παγάκια από χυμούς φρούτων και λαχανικών, ώστε να τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας και με έξτρα βιταμίνες (ακριβώς όπως υπάρχει πλέον νερό αρωματισμένο με φρούτα ή/και λαχανικά). Δοκιμάστε φρέσκο χυμό από λεμόνι, πορτοκάλι, συνδυασμό πορτοκάλι-καρότο ή όποια άλλα φυσικά προϊόντα θέλετε. Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε να φτιάξετε παγάκια και από φυσικούς χυμούς του εμπορίου χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Ειδικά για τη γρίπη και τις ιώσεις του αναπνευστικού πρώτη σας επιλογή πρέπει να είναι οτιδήποτε περιέχει βιταμίνη C. Η βιταμίνη αυτή ενισχύει το ανοσοποιητικό. Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C έχουν:
- Τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ κ.λπ.)
- Το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών
- Τα ακτινίδια
- Οι πιπεριές και οι τομάτες
- Οι πατάτες
- Οι φράουλες
Πράσινα λαχανικά και χυμοί
Η σαλάτα δεν είναι το πρώτο που έρχεται στο μυαλό μας ότι σκεφτόμαστε ένα ζεστό, καταπραϋντικό πιάτο. Ωστόσο τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, λάχανο κ.λπ.) περιέχουν βιταμίνη C και σίδηρο που καταπραΰνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό.
Αν δεν θέλετε να φάτε σαλάτα, προσθέστε πράσινα λαχανικά στην σούπα ή στον ζωμό σας.
Αν, εξ άλλου, δεν έχετε όρεξη να φάτε ολόκληρα τα λαχανικά ή και τα φρούτα ακόμα, βάλτε τα στον αποχυμωτή. Φτιάξτε όποιον συνδυασμό σας αρέσει, αρκεί να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τις αντιοξειδωτικές ουσίες τους.
Ροφήματα βοτάνων και μυρωδικά
Ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι είναι ό,τι πρέπει για τον βήχα και το συνάχι που προκαλούν η γρίπη και οι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις. Προσθέστε αν θέλετε λίγο μέλι: έχει βρεθεί ότι μειώνει τον βήχα το βράδυ και βελτιώνει τον ύπνο των άρρωστων παιδιών. Ωστόσο δεν επιτρέπεται να δώσετε μέλι σε βρέφη ηλικίας κάτω των 12 μηνών.
Τέλος, δοκιμάστε να προσθέσετε στους ζωμούς, τις σούπες και γενικότερα το φαγητό σας λίγο ωμό σκόρδο, πιπερόριζα (τζίντζερ) ή κουρκουμά. Όλα μπορεί να τονώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Ποια τρόφιμα να αποφεύγετε όταν έχετε γρίπη
Όσο σημαντικό είναι να τρέφεστε σωστά έως ότου αναρρώσετε, άλλο τόσο σημαντικό είναι να περιορίζετε στο ελάχιστο ή και να αποφεύγετε ακόμα ορισμένα άλλα που σας επιβαρύνουν. Η Dr. Vyas συνιστά να αποφεύγετε:
- Το αλκοόλ. Εξασθενεί το ανοσοποιητικό και δυσχεραίνει την αντιμετώπιση της γρίπης
- Την καφεΐνη. Είναι διεγερτική και διουρητική, επομένως εντείνει την αφυδάτωση. Καφές, μαύρο τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα, ισοτονικά (ενεργειακά) ροφήματα, ακόμα και η μαύρη σοκολάτα δεν είναι κατάλληλα έως ότου υποχωρήσουν τα συμπτώματά σας.
- Τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να προκαλέσουν πάχυνση της βλέννας και να επιδεινώσουν τη ρινική συμφόρηση. Παρατηρήστε πως αντιδρά ο οργανισμός σας όταν βάζετε γάλα στο τσάι σας ή όταν τρώτε λίγο γιαούρτι. Αν σας πιάνει έντονος βήχας με φλέγματα, αποφύγετέ τα για λίγες ημέρες.
- Η ζάχαρη. Προκαλεί φλεγμονή, την οποία ο οργανισμός σας προσπαθεί σκληρά να αντιμετωπίσει όταν έχετε γρίπη ή άλλη ίωση
- Τα πικάντικα φαγητά. Το πιπέρι προκαλεί θερμογένεση. Όταν ήδη έχετε πυρετό, είναι το τελευταίο που χρειάζεστε. Όταν όμως αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα, βάλτε λίγο στο φαγητό σας. Θα συμβάλλει στην καταπράϋνση της ρινικής συμφόρησης
Φωτογραφία: iStock