Iatropedia

Τα πλήρη λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα οδηγούν σε καλύτερη υγεία της καρδιάς

Μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet εξετάζει τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών τροφίμων με πλήρη λιπαρά και της καρδιαγγειακής υγείας.

Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να μην υπερβαίνουν τις τρεις μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ανά ημέρα.

Και αυτό διότι η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά που στα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης, η οποία αποτελεί απειλή για την καρδιαγγειακή υγεία.

Ωστόσο, νέες έρευνες θέτουν σε αμφισβήτηση αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη έχει δείξει ότι τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα πλήρη λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να έχουν προστατευτικό ρόλο κατά των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τώρα, μια νέα, μεγάλης κλίμακας μελέτη παρατήρησης επανεξέτασε τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 130.000 ανθρώπων σε 21 χώρες σε πέντε ηπείρους και διαπίστωσε ότι τα πλήρη λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ο δρ. Mahshid Dehghan από το Πανεπιστήμιο McMaster στο Οντάριο του Καναδά, είναι ο επικεφαλής συγγραφέας αυτής της νέας έρευνας.

Τα πλήρη λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα μειώνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας

Ο δρ. Dehghan και οι συνάδελφοί του χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για τις διατροφικές συνήθειες 136.384 ατόμων σε μια περίοδο παρακολούθησης 9 ετών. Οι ερωτηθέντες ήταν ηλικίας μεταξύ 35 και 70 ετών και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που κατανάλωναν ήταν γάλα, γιαούρτι και τυρί.

Για τους σκοπούς της μελέτης, ένα μέρος των γαλακτοκομικών προϊόντων περιελάμβανε ένα ποτήρι γάλα 244 γραμμαρίων, ή ένα φλιτζάνι γιαούρτι 244 γραμμαρίων, ή ένα κομμάτι τυρί 15 γραμμαρίων, ή ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο 5 γραμμαρίων.

Βάσει αυτών των προσλήψεων, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες:

  1. εκείνους που δεν κατανάλωναν καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα
  2. εκείνους που δεν ξεπερνούσαν την μία μερίδα ανά ημέρα
  3. εκείνους που κατανάλωναν μία έως δύο μερίδες ημερησίως και
  4. εκείνους που κατανάλωναν πάνω από δύο ημερήσιες μερίδες (3,2 μερίδες κατά μέσο όρο) κάθε μέρα

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στην τέταρτη ομάδα ήταν λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και λιγότερο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, ή να αναπτύξουν μείζονα καρδιακή νόσο.

Μάλιστα, όσο περισσότεραπλήρη λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντακατανάλωναν, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος θνησιμότητας και καρδιαγγειακών προβλημάτων!

“Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να είναι επωφελής ενάντια στην θνησιμότητα και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ειδικά στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είναι πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με την Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη”, δήλωσε ο δρ. Mahshid Dehghan.

Πρέπει να τροποποιηθούν οι κατευθυντήριες οδηγίες διατροφής σχετικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα;

Αν και αυτή είναι μια μελέτη παρατήρησης, που δεν μπορεί να επιβεβαιώσει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένα κορεσμένα λιπαρά στα γαλακτοκομικά προϊόντα θα μπορούσαν να ωφελήσουν την καρδιαγγειακή υγεία, όπως και μερικές βιταμίνες και το ασβέστιο. Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι ισχύουσες κατευθυντήριες γραμμές για τη διατροφή πρέπει να αλλάξουν;

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες που έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα, αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές χρειάζονται αναθεώρηση. Ωστόσο, ο Jimmy Chun Yu Louie από το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και η Anna Μ. Rangan από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ εξηγούν το γιατί ίσως αυτό δεν είναι τόσο καλή ιδέα.

«Τα αποτελέσματα από την μελέτη φαίνεται να υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ειδικά πλήρους λιπαρών γάλακτος, μπορεί να αποβεί επωφελής για την πρόληψη θανάτων και σοβαρών καρδιαγγειακών παθήσεων […] Ωστόσο, τα αποτελέσματα δείχνουν μόνο ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων δεν πρέπει να αποθαρρύνεται και ίσως να ενθαρρυνθεί στις χώρες χαμηλού εισοδήματος και μεσαίου εισοδήματος […] Η μελέτη δεν καταλήγει σε κάποιο σίγουρο συμπέρασμα, ώστε να συστήσουμε στο κοινό να προτιμάει τα πλήρη λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα από τα αντίστοιχα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή αποβουτυρωμένα προϊόντα. Οι αναγνώστες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να αντιμετωπίζουν την μελέτη αυτή μόνο ως ένα ακόμα ένα κομμάτι επιστημονικής έρευνας στη βιβλιογραφία για την ανθρώπινη διατροφή».

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia με πληροφορίες από το https://www.medicalnewstoday.com