Τα προβιοτικά μπορούν να κάνουν περισσότερα από τη βελτίωση της υγείας του εντέρου σας. Μπορούν επίσης να ενισχύσουν έμμεσα τον εγκέφαλό σας.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το έντερο και ο εγκέφαλος συνδέονται, μια συνεργασία που ονομάζεται άξονας εντέρου-εγκεφάλου. Συνδέονται μέσω βιοχημικής σηματοδότησης μεταξύ του νευρικού συστήματος στην πεπτική οδό, που ονομάζεται εντερικό νευρικό σύστημα, και του κεντρικού νευρικού συστήματος, που περιλαμβάνει τον εγκέφαλο. Η κύρια σύνδεση πληροφοριών μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου είναι το πνευμονογαστρικό νεύρο, το μακρύτερο νεύρο του σώματος.
Το έντερο έχει ονομαστεί “δεύτερος εγκέφαλος” επειδή παράγει πολλούς από τους ίδιους νευροδιαβιβαστές με τον εγκέφαλο, όπως σεροτονίνη, ντοπαμίνη και γ-αμινοβουτυρικό οξύ, τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το 90% της σεροτονίνης παράγεται στο πεπτικό σύστημα.
Ισχύει πως ό,τι επηρεάζει το έντερο, επηρεάζει συχνά τον εγκέφαλο και το αντίστροφο;
Όταν ο εγκέφαλός σας αισθάνεται πρόβλημα στέλνει προειδοποιητικά σήματα στο έντερο, γι’ αυτό και τα αγχωτικά γεγονότα μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα, όπως νευρικότητα στο στομάχι. Από την άλλη πλευρά, οι εξάρσεις γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), η νόσος του Crohn και η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσουν άγχος ή κατάθλιψη.
Ο άξονας εγκεφάλου-εντέρου λειτουργεί και με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, το έντερο βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης, “λέγοντας” στον εγκέφαλο πότε είναι ώρα να σταματήσετε να τρώτε. Περίπου 20 λεπτά μετά το φαγητό, τα μικρόβια του εντέρου παράγουν πρωτεΐνες, που μπορούν να καταστείλουν την όρεξη. Αυτό συμπίπτει με τον χρόνο που χρειάζονται συχνά οι άνθρωποι για να αρχίσουν να αισθάνονται χορτάτοι.
Τι ρόλο μπορούν να παίξουν τα προβιοτικά στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου;
Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην τόνωση της διάθεσης και της γνωστικής λειτουργίας και στην μείωση του στρες και του άγχους. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers στο Aging Neuroscience διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ που για 3 μήνες έπιναν γάλα με τέσσερα είδη προβιοτικών βακτηρίων σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις σε ένα τεστ μέτρησης της γνωστικής εξασθένησης σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν κανονικό γάλα.
Και μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gastroenterology διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν γιαούρτι με ένα μείγμα προβιοτικών δύο φορές την ημέρα για έναν μήνα ήταν πιο ήρεμες, όταν εκτέθηκαν σε εικόνες θυμωμένων και φοβισμένων προσώπων. Οι μαγνητικές τομογραφίες διαπίστωσαν επίσης ότι εκείνες που έτρωγαν γιαούρτι είχαν χαμηλότερη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις εσωτερικές αισθήσεις του σώματος, όπως αυτές που προέρχονται από το έντερο.
Είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί ο ακριβής ρόλος των προβιοτικών στον άξονα του εντέρου-εγκεφάλου, καθώς αυτή η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Τα προβιοτικά μπορούν όχι μόνο να υποστηρίζουν ένα πιο υγιές έντερο, αλλά και έναν πιο υγιή εγκέφαλο.
Πηγή: https://www.health.harvard.edu
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θέλετε προβιοτικά, αλλά δεν σας αρέσει το γιαούρτι; Ορίστε τι μπορείτε να φάτε
Πώς τα προβιοτικά επηρεάζουν την ψυχική διάθεση και τη γνωστική λειτουργία
φωτό: iStock