Τα τέσσερα προγράμματα διατροφής που προσθέτουν χρόνια στη ζωή, σύμφωνα με έρευνα του Χάρβαρντ
Η υγιεινή διατροφή είναι ένας από τους πυλώνες της υγείας, αλλά με τόση παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε εύκολο να γνωρίζει κανείς τι ακριβώς πρέπει να καταναλώνει. Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αποκαλύπτει ποια διατροφικά προγράμματα μπορούν να μειώσουν περισσότερο τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί δεκαετίες χιλιάδες εθελοντές ηλικίας άνω των 30 ετών. Το συμπέρασμά τους ήταν πως όσοι καταναλώνουν καθημερινά υγιεινά τρόφιμα έχουν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες θανάτου από:
- Καρκίνο
- Καρδιαγγειακά νοσήματα
- Αναπνευστικές παθήσεις
- Νευροεκφυλιστικές νόσους
Συνολικά, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μπορεί να μειωθεί κατά σχεδόν 20% σε όσους ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Ωστόσο δεν χρειάζεται να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα. Αρκεί η διατροφή τους να βασίζεται σε:
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Φρούτα
- Λαχανικά
- Όσπρια
- Ξηρούς καρπούς
«Ο κόσμος συχνά βαριέται να ακολουθεί μία συγκεκριμένη διατροφή», δήλωσε στο CNN ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Frank Hu, καθηγητής Διατροφής & Επιδημιολογίας στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Χάρβαρντ. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει τη διατροφή του στις ανάγκες του, αρκεί να ακολουθεί ορισμένους βασικούς κανόνες».
Η νέα μελέτη
Στη νέα μελέτη εντάχθηκαν 75.230 γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών και 44.085 άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών. Κανένας τους δεν έπασχε από καρδιαγγειακά νοσήματα ή καρκίνο κατά την έναρξή της και λίγοι ήσαν καπνιστές. Όλοι συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής κάθε 4 χρόνια.
Στη διάρκεια 36 ετών παρακολούθησης, πέθαναν οι 31.263 από τις γυναίκες. Οι 6.128 έχασαν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά αίτια και οι 8.733 από καρκίνο. Αντίστοιχα, από τους άνδρες πέθαναν οι 22.900. Οι 6.641 έχασαν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά αίτια και οι 5.710 από καρκίνο.
«Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες μελέτες που εξετάζει τις διατροφικές συνήθειες και τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και θανάτου από σοβαρά νοσήματα», τόνισε ο Dr. Hu.
Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές τους σε ομάδες αναλόγως με το πόσο στενά ακολουθούσαν τις επιταγές τεσσάρων υγιεινών προγραμμάτων διατροφής. Τα προγράμματα αυτά ήταν:
- Η μεσογειακή διατροφή. Εκτός από φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, συνιστά υγιεινά λιπαρά (ελαιόλαδο και ψάρια). Συνιστά επίσης μέτριες ποσότητες αλκοόλ και γαλακτοκομικών προϊόντων, εξήγησε ο καθηγητής.
- Η χορτοφαγική διατροφή. Αποθαρρύνει όλα τα ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, ακόμα και υγιεινές επιλογές, όπως τα ψάρια και λίγα γαλακτοκομικά, κατά τον Dr. Hu.
- Η υγιεινή διατροφή με βάση τις ισχύουσες συστάσεις στις ΗΠΑ. Οι συστάσεις αυτές είναι πολλά υγιεινά, φυτικής προελεύσεως τρόφιμα και περιορισμός σε κόκκινα και επεξεργασμένα κρεατικά. Αποθαρρύνουν επίσης την κατανάλωση ζάχαρης, ανθυγιεινών λιπαρών και αλκοόλ. Αξιολογήθηκε με βάση τον δείκτη Healthy Eating Index.
- Μια τροποποιημένη υγιεινή διατροφή με βάση τις ισχύουσες συστάσεις (Alternate Healthy Eating Index). Την διατροφή αυτή ανέπτυξαν οι επιστήμονες του Χάρβαρντ. Συνιστά φυτικής προελεύσεως τρόφιμα και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Συνιστά επίσης μειωμένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος και αναψυκτικών με ζάχαρη.
Τα ευρήματα
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Internal Medicine. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειωνόταν έως και 20% στους συμμετέχοντες που ακολουθούσαν πιο πιστά κάποιο ή συνδυασμό των προαναφερθέντων διατροφικών προγραμμάτων. Τη μικρότερη προστασία παρείχε η χορτοφαγική διατροφή (μείωνε τον κίνδυνο κατά 14%).
Επιπλέον, οι πιθανότητες θανάτου από βασικά χρόνια νοσήματα μειώνονταν σημαντικά. Έτσι, οι συμμετέχοντες είχαν:
- 6-13% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια
- 7-18% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο
- 7% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως η άνοια
- 35-46% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από αναπνευστικά νοσήματα
«Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από μελέτη σε εθελοντές μέσης ηλικίας άνω των 50 ετών», τόνισε ο Dr. Hu. «Υποδηλώνουν ότι ποτέ δεν είναι αργά για να υιοθετήσει κάποιος υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Αποδεικνύουν επίσης ότι τα οφέλη που παρέχει η υγιεινή διατροφή είναι σημαντικά και αφορούν ευρύ φάσμα νοσημάτων. Ο κόσμος μπορεί να κάνει όποια διατροφή θέλει. Αρκεί ο κορμός της να είναι τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα και να περιέχει λίγο κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα κρεατικά, ζάχαρη και αλάτι».
Φωτογραφία: iStock