Iatropedia

Τα τρόφιμα με πολλή ζάχαρη και λιπαρά «αναδιαρθρώνουν» τον εγκέφαλο

Τι έδειξε έρευνα σε ομάδα εθελοντών που έτρωγαν καθημερινά ένα γλύκισμα, επί δύο μήνες.

Σοκολάτες, πατατάκια, τηγανητές πατάτες…. Γιατί δεν μπορούμε να τους αντισταθούμε όταν τα βλέπουμε στο σούπερ μάρκετ; Την απάντηση δίνουν επιστήμονες από Γερμανία και ΗΠΑ, οι οποίοι ανακάλυψαν πως όταν τρώμε συστηματικά πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά τρόφιμα, αναδιαρθρώνεται ο εγκέφαλός μας!

Η αναδιάρθρωσή του συμβαίνει όταν τα καταναλώνουμε συστηματικά, έστω και σε μικρές ποσότητες. Με την πάροδο του χρόνου ο εγκέφαλος «μαθαίνει» να τα αποζητά και να αντιστέκεται σθεναρά στις προσπάθειες να τα αποβάλλουμε από τη διατροφή μας.

Στο πλαίσιο της σχετικής μελέτης οι επιστήμονες μέτρησαν την δραστηριότητα του εγκεφάλου ομάδας εθελοντών. Οι εθελοντές έτρωγαν καθημερινά, επί δύο μήνες, ένα επιδόρπιο πλούσιο σε ζάχαρη και λιπαρά. Μετά από οκτώ εβδομάδες, οι αντιδράσεις του εγκεφάλου τους στο γλύκισμα είχαν οξυνθεί σημαντικά.

Η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη στο τμήμα του που σχετίζεται με την παρακίνηση και την επιβράβευση. Το τμήμα αυτό εκκρίνει ντοπαμίνη, την αποκαλούμενη και ως «ορμόνη της ευεξίας».

Το εύρημα αυτό ώθησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος μαθαίνει να προτιμά και να λαχταρά τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά. Και αυτό συμβαίνει χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Κλειδί το αίσθημα επιβράβευσης

Την όλη έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ίδρυμα Έρευνας του Μεταβολισμού Max Plank, στην Κολωνία, και το Πανεπιστήμιο Yale.

«Οι μετρήσεις της εγκεφαλικής δραστηριότητας έδειξαν ότι ο εγκέφαλος αναδιαρθρώνεται όταν καταναλώνουμε γλυκά, πατατάκια και αντίστοιχα τρόφιμα. Υποσυνείδητα μαθαίνει να προτιμά τα τρόφιμα που ενεργοποιούν το αίσθημα της επιβράβευσης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Marc Tittgemeyer, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας.

Μέσω αυτών των αλλαγών «υποσυνείδητα προτιμάμε πάντοτε τα τρόφιμα με πολλή ζάχαρη και λιπαρά», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, η προτίμηση για τρόφιμα με πολλή ζάχαρη και λιπαρά οφείλεται στην δημιουργία νέων συνδέσεων (συνάψεων) στον εγκέφαλο. Οι συνάψεις είναι οι «ενώσεις» των εγκεφαλικών κυττάρων μεταξύ τους.

«Οι νέες συνδέσεις στον εγκέφαλο δεν διαλύονται και πολύ εύκολα», τόνισε. «Ει μη τι άλλο, αυτό είναι το νόημα της μάθησης: να το θυμόμαστε για πάντα».

Φωτογραφία: iStock