Iatropedia

Τέλος τα «παντοτινά χημικά» από τις συσκευασίες των τροφίμων

Τι ανακοίνωσε η FDA για τις συσκευασίες των τροφίμων που κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά.

Τα παντοτινά χημικά που συσχετίζονται ολοένα περισσότερο με σοβαρά προβλήματα υγείας, δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον στις συσκευασίες των τροφίμων που παράγονται στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η αρμόδια υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ.

«Τα ανθεκτικά στο λίπος υλικά, που περιέχουν υπερ- και πολυφθοροαλκυλιωμένες χημικές ουσίες (PFAS),  δεν πωλούνται πλέον για χρήση στις συσκευασίες των τροφίμων», δήλωσε ο κ. Jim Jones, επίτροπος Ανθρωπίνων Τροφίμων στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA).

Αυτό σημαίνει, εξήγησε, πως «εξαλείφεται η κύρια πηγή διατροφικής έκθεσης στα PFAS από συσκευασίες», όπως:

Οι δυνητικοί κίνδυνοι

Τα παντοτινά χημικά χρησιμοποιούνταν επί δεκαετίες στις συσκευασίες των τροφίμων διότι είναι ανθεκτικά στο λίπος, το νερό και τη θερμότητα. Ολοένα περισσότερες μελέτες, όμως, τα συσχετίζουν με «σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία», τονίζει η FDA.

Στην πραγματικότητα, μελέτες σε ανθρώπους και έρευνες σε ζώα τα έχουν συνδέσει με  προβλήματα όπως:

Τα PFAS αποκαλούνται παντοτινά χημικά επειδή η δομή τους είναι τέτοια, ώστε ανθίστανται στην διάσπασή τους στο περιβάλλον και στο σώμα μας. Επειδή όμως έχουν ευρύτατη χρήση, καταλήγουν στο νερό, στο χώμα και στον αέρα. Ανευρίσκονται επίσης στο αίμα ανθρώπων και ζώων σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Jones επισήμανε ότι η προσπάθεια να αφαιρεθούν τα χημικά αυτά από τις συσκευασίες των τροφίμων βασίσθηκε στα επιστημονικά δεδομένα. Επετεύχθη, δε, χάρη και στη συνεργασία της βιομηχανίας τροφίμων.

Που αλλού χρησιμοποιούνται

Όπως αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, τα PFAS είναι συνθετικές χημικές ουσίες. Χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία και τα καταναλωτικά προϊόντα παγκοσμίως από τη δεκαετία του 1940. Μεταξύ άλλων χρησιμοποιούνται για την κατασκευή:

Ένα αδιάβροχο ρούχο, λ.χ., θα μπορούσε να περιέχει PFAS. Το ίδιο και ένα αντικολλητικό τηγάνι ή ένα στρώμα ή έπιπλο με ύφασμα που δεν λερώνεται.

Φωτογραφία: iStock