Iatropedia

Τέσσερις λόγοι που κάνουν το γιαούρτι ιδανική τροφή για το καλοκαίρι

Close up view of a glass container filled with fresh healthy yogurt shot on rustic wooden table. A spoon and berry fruits are around the container.

Το γιαούρτι αποτελεί μία εξαιρετική τροφή, ιδίως το καλοκαίρι. Και οι λόγοι είναι απλοί...

Για τα οφέλη που έχει το γιαούρτι έχουν γραφτεί πολλά. Περιέχει προβιοτικά που βοηθούν στην ανάπτυξη υγιούς μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου και στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φωσφόρο, ασβέστιο και λίγες θερμίδες. Ενισχύει, επίσης, το ανοσοποιητικό, προστατεύει από την οστεοπόρωση, μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, βελτιώνει την ψυχολογική διάθεση.

Το γιαούρτι, όμως, αποτελεί μία εξαιρετική τροφή ιδίως το καλοκαίρι. Και οι λόγοι είναι απλοί.

Δίνει ενέργεια

Το γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών και αναπλήρωσης των υγρών που χάνονται μέσω της εφίδρωσης. Η υψηλή περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε νερό βοηθά στη μείωση της κούρασης. Η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να βοηθήσει, επίσης, στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και να προσφέρει ανακούφιση από τη ζέστη του καλοκαιριού. Ένα παγωμένο γιαούρτι αποτελεί μια υπέροχη επιλογή για σνακ ή και φαγητό όταν κάνει ζέστη.

Προβιοτικά

Το γιαούρτι περιέχει ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές προβιοτικών. Τα καλά αυτά βακτήρια βελτιώνουν την υγεία του εντέρου, το οποίο βοηθά στην πέψη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Δροσερό και θρεπτικό

Το γιαούρτι είναι ένα επιδόρπιο πλούσιο σε πρωτεΐνες. Όμως δεν περιέχει μόνο πρωτεΐνες, αλλά και ασβέστιο, βιταμίνη Β-2, βιταμίνη Β-12, κάλιο και μαγνήσιο.

Επιπλέον, τα γιαούρτια είναι ευεργετικά για την υγεία του εντέρου. Το ασβέστιο υποστηρίζει την υγεία των οστών, ενώ η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και η βιταμίνη Β συμβάλλει στη συνολική ευεξία. Απολαύστε ένα σνακ γεμάτο θρεπτικά συστατικά που όχι μόνο σας δροσίζει αλλά και θρέφει το σώμα σας.

Διαχείριση σωματικού βάρους

Το να βάλουμε το γιαούρτι στη διατροφή μας το καλοκαίρι μπορεί να μας βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους μας. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη συμβάλλει στο αίσθημα πληρότητας, κάνοντας μας να νιώθουμε χορτάτοι, αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφής. Επιπλέον, τα προβιοτικά στο γιαούρτι έχουν συνδεθεί με την απώλεια βάρους και τη μείωση του λίπους.

Συμπέρασμα

Με τις θερμοκρασίες που επικρατούν το καλοκαίρι, το γιαούρτι είναι απαραίτητο, καθώς χορταίνει, κρατώντας μας παράλληλα ενυδατωμένους και υγιείς. Σκέτο ή σε συνδυασμούς με φρούτα, ξηρούς καρπούς ή λαχανικά, μπορούμε να το απολαμβάνουμε όλες τις ώρες της ημέρας.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μην κάνετε χημικά πίλινγκ στο σπίτι, προειδοποιεί ο FDA

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποιους προστατεύει περισσότερο λίγη ασπιρίνη την ημέρα

Τι μπορεί να δείχνει για την υγεία σας το λίπος στα χέρια σας