Θέλετε να φτάσετε υγιείς στα 70 σας χρόνια; Μελέτη αποκαλύπτει τι να τρώτε

  • Ρούλα Τσουλέα
διατροφή
Επιστήμονες παρακολούθησαν επί τρεις δεκαετίες τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 100.000 εθελοντών.

Μία διατροφή πλούσια σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα και μετρημένες ποσότητες από ορισμένα ζωικά τρόφιμα μπορεί να είναι το κλειδί για να γεράσει κανείς υγιής σωματικά και ψυχικά, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε πολυετή μελέτη με χιλιάδες εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η διατροφή αυτή αυξάνει τις πιθανότητες να φτάσει κανείς στα 70 του χρόνια χωρίς χρόνιες παθήσεις.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Βασίζονται στην ανάλυση στοιχείων από 105.015 εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησαν οι ερευνητές επί 30 χρόνια. Κατά την έναρξη της μελέτης είχαν ηλικία άνω των 46 ετών. Το 66% ήταν γυναίκες.

Τι έτρωγαν, τι απέφευγαν

Οι ερευνητές εξέτασαν τι είδους διατροφή ακολουθούσαν όσοι εθελοντές κατάφεραν να φθάσουν στα 70 τους χρόνια δίχως να εκδηλώσουν κάποιο χρόνιο νόσημα. Όπως διαπίστωσαν, κατανάλωναν άφθονα:

  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Ακόρεστα λιπαρά
  • Ξηρούς καρπούς
  • Όσπρια

Κατανάλωναν επίσης μέτριες ποσότητες από ζωικής προελεύσεως τρόφιμα, όπως τα λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά. Ωστόσο απέφευγαν:

  • Το αλάτι
  • Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένων των ροφημάτων με ζάχαρη)
  • Το κόκκινο και τα επεξεργασμένα κρεατικά
  • Τα τρανς λιπαρά (π.χ. τηγανητά φαγητά, πολλά προϊόντα άρτου του εμπορίου)

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει κάποιο μαγικό τρόφιμο ή διατροφή που θα μας σώσει όλους. Υπάρχουν διάφορα διαιτολόγια που μπορεί να βελτιώσουν την υγεία μας. Όλα όμως έχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Marta Guasch-Ferré, πρόσεδρη αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Λιγότεροι από 1 στους 10 γερνούν υγιείς

Η μελέτη είναι μία από τις πρώτες που εξέτασε πως επηρεάζουν την υγιή γήρανση οι διαφορετικές διατροφικές συνήθειες στην μέση ηλικία.

Ως «υγιείς» θεωρήθηκαν στη μελέτη όσοι εθελοντές έφθασαν στα 70 τους χρόνια:

  1. Χωρίς να πάσχουν από σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας
  2. Με καλή λειτουργία εγκεφάλου
  3. Με ακέραιη ψυχική υγεία και σωματικές ικανότητες

Ωστόσο τις προϋποθέσεις αυτές πληρούσαν λιγότεροι από ένας στους δέκα συμμετέχοντες. Ειδικότερα, ήταν μόλις 9.771 ή ποσοστό 9,3% του συνολικού αριθμού.

Μολονότι η μελέτη διεξήχθη σε εθελοντές από τις ΗΠΑ, η Dr. Guasch-Ferré εκτιμά ότι τα ευρήματά της ισχύουν και για την Ευρώπη. Εφιστά όμως την προσοχή διότι η διατροφή δεν είναι η μοναδική παράμετρος που παίζει ρόλο στην υγιή γήρανση.

«Η υγιής γήρανση δεν είναι μόνο θέμα διατροφής», τόνισε. «Κάθε βελτίωση στη διατροφή, όμως, μπορεί να ωφελήσει».

Φωτογραφία: iStock