Τι αλλάζει με την χοληστερόλη κάθε φορά που τρώτε βρώμη
Όταν κάνετε εξετάσεις αίματος, λαμβάνετε τέσσερις διαφορετικούς αριθμούς για την χοληστερόλη:
- LDL
- HDL
- ολική χοληστερόλη
- τριγλυκερίδια
Ο καθένας από αυτούς τους αριθμούς περιγράφει κάτι διαφορετικό:
- Η LDL αποκαλείται συχνά “κακή” χοληστερόλη, επειδή είναι αυξημένη συνήθως σε άτομα με καρδιακή νόσο
- Η HDL είναι “καλή” χοληστερόλη, επειδή βοηθά στον καθαρισμό της χοληστερόλης στο σώμα
- Η ολική χοληστερόλη είναι ένας συνδυασμένος αριθμός όλων των τύπων χοληστερόλης στο σώμα
- Τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λίπους που βρίσκεται στο σώμα και συχνά ομαδοποιείται στα αποτελέσματα εργαστηριακών εργασιών για τη χοληστερόλη
Πώς η βρώμη επηρεάζει την χοληστερόλη
Η βρώμη δεσμεύει τη χοληστερόλη στο έντερο
Η υψηλή χοληστερόλη ξεκινά επί της ουσίας στο έντερο. Όταν καταναλώνουμε μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη, μια ορισμένη ποσότητα χοληστερόλης δεσμεύεται κατά την πέψη.
Έτσι, αυτή η διαδικασία μειώνει τη χοληστερόλη, επειδή αποβάλλεται αντί να απορροφάται. Η βρώμη περιέχει μια σημαντική πηγή διαλυτών φυτικών ινών, που βοηθούν στην απέκκριση της χοληστερόλης μέσω της πέψης.
Η LDL χοληστερόλη μειώνεται
Οι διαλυτές φυτικές ίνες λειτουργούν ως “δεσμοί” που αποτρέπουν την απορρόφηση και την κυκλοφορία της “κακής” χοληστερόλης.
Η επιλογή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες όπως βρώμη, πλιγούρι βρώμης και προϊόντα που περιέχουν βρώμη αλλάζουν την ποσότητα της χοληστερόλης που απορροφάται από το σώμα.
Η συνολική χοληστερόλη μειώνεται
Οι συνολικοί αριθμοί χοληστερόλης περιλαμβάνουν όλους τους τύπους χοληστερόλης στο σώμα, τόσο την καλή όσο και την κακή.
Επειδή η LDL χοληστερόλη εν μέρει αποτελεί τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, η ολική χοληστερόλη μειώνεται επίσης με χαμηλότερες τιμές LDL.
Η HDL χοληστερόλη δεν επηρεάζεται
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες επηρεάζουν σημαντικά την LDL χοληστερόλη, αλλά ουσιαστικά δεν έχουν άμεση επίδραση στην HDL χοληστερόλη.
Ωστόσο, η αναλογία της καλής προς την κακή χοληστερόλη αλλάζει με μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά και αυτό παίζει ρόλο στη συνολική χοληστερόλη και την αναλογία LDL/HDL.
Όσο υψηλότερη είναι η αναλογία, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος καρδιακής νόσου.
Τα τριγλυκερίδια μειώνονται
Τα τριγλυκερίδια, αν και δεν είναι ακριβώς χοληστερόλη, σχετίζονται με αυτήν, καθώς είναι η πιο διαδεδομένη πηγή λίπους στο σώμα μας.
Τα τριγλυκερίδια είναι συχνά αυξημένα λόγω της υπερβολικής ζάχαρης, των απλών υδατανθράκων και των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή. Έτσι, η επιλογή πηγών υδατανθράκων που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να εμποδίσει την αύξηση των τριγλυκεριδίων.
Πηγή: https://www.eatthis.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι θα συμβεί εάν αρχίσετε να τρώτε βρώμη κάθε μέρα
Πόσο μπορεί να αυξάνει ο καφές τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα
Έχετε χοληστερίνη; Αυτές είναι οι καλύτερες επιλογές για πρωινό
Έχετε χαμηλή καλή χοληστερίνη και αυξημένα τριγλυκερίδια στα 35 σας; Τι κίνδυνος υπάρχει