Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους και εκτιμάται ότι επηρεάζει περισσότερα από 170 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.
«Η εκφύλισης της ωχράς κηλίδας επηρεάζει το κεντρικό οπτικό σας πεδίο και μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να διαβάζετε ή να αναγνωρίζετε πρόσωπα», δήλωσε ο δρ. Glenn Yiu, συν-συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οφθαλμολογίας και Επιστημών της Όρασης του πανεπιστημίου.
Τα αποξηραμένα γκότζι μπέρι μειώνουν την εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:
- 13 υγιείς συμμετέχοντες ηλικίας 45 έως 65 ετών που κατανάλωναν 28 γραμμάρια (περίπου μια χούφτα) γκότζι μπέρι, 5 φορές την εβδομάδα για 3 μήνες αύξησαν την πυκνότητα των προστατευτικών χρωστικών στα μάτια τους.
- Αντίθετα, 14 συμμετέχοντες στην μελέτη που κατανάλωναν ένα εμπορικό συμπλήρωμα για την υγεία των ματιών την ίδια περίοδο δεν παρουσίασαν αύξηση.
Οι χρωστικές που αυξήθηκαν στην ομάδα που έτρωγε γκότζι μπέρι, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, φιλτράρουν το επιβλαβές μπλε φως και παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία. Και τα δύο βοηθούν στην προστασία των ματιών κατά τη γήρανση.
“Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι σαν αντηλιακό για τα μάτια σας”, είπε η επικεφαλής συγγραφέας Xiang Li, υποψήφια διδάκτωρ στο Πρόγραμμα Διατροφικής Βιολογίας.
“Όσο υψηλότερη είναι η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη στον αμφιβληστροειδή σας, τόσο περισσότερη προστασία έχετε. Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι ακόμη και σε φυσιολογικά υγιή μάτια, αυτές οι οπτικές χρωστικές μπορούν να αυξηθούν με μια μικρή καθημερινή μερίδα γκότζι μπέρι«, είπε η Xiang Li.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.
Τα γκότζι μπέρι χρησιμοποιούνται στην Κίνα για την υγεία των ματιών
Τα γκότζι μπέρι είναι ο καρπός του Lycium chinense και του Lycium barbarum, δύο ειδών θαμνώδους φυτού, που βρίσκονται στη βορειοδυτική Κίνα. Τα αποξηραμένα γκότζι μπέρι είναι ένα κοινό συστατικό στις κινέζικες σούπες και είναι δημοφιλή ως τσάι από βότανα. Μοιάζουν με τις σταφίδες και τρώγονται ως σνακ.
Η Xiang Li ερεύνησε τις βιοδραστικές ενώσεις στα γκότζι μπέρι και διαπίστωσε ότι περιέχουν υψηλές ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, οι οποίες είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων που σχετίζονται με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η μορφή της ζεαξανθίνης στα goji berries είναι επίσης μια εξαιρετικά βιοδιαθέσιμη μορφή. Αυτό σημαίνει ότι απορροφάται εύκολα από το πεπτικό σύστημα, ώστε το σώμα να μπορεί να τη χρησιμοποιήσει.
Η τρέχουσα θεραπεία για τα ενδιάμεσα στάδια της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας χρησιμοποιεί ειδικά συμπληρώματα διατροφής, που ονομάζονται AREDS, που περιέχουν:
- βιταμίνη C
- βιταμίνη E
- ψευδάργυρο
- χαλκό
- λουτεΐνη
- ζεαξανθίνη
Καμία γνωστή θεραπεία δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ότι επηρεάζει τα πρώιμα στάδια στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Η αιτία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας είναι πολύπλοκη και πολυπαραγοντική, σύμφωνα με τον δρ. Yiu, και περιλαμβάνει ένα μείγμα γενετικών κινδύνων, αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία και περιβαλλοντικών παραγόντων όπως το κάπνισμα, η διατροφή και η έκθεση στον ήλιο. Τα πρώιμα στάδια της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας δεν έχουν συμπτώματα. Ωστόσο, οι γιατροί μπορούν να την εντοπίσουν μαζί με άλλα οφθαλμικά προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας τακτικής ολοκληρωμένης οφθαλμολογικής εξέτασης.
“Η μελέτη μας δείχνει ότι τα γκότζι μπέρι μπορούν να βελτιώσουν τις χρωστικές της ωχράς κηλίδας σε υγιείς συμμετέχοντες πέρα από την λήψη υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων διατροφής”, είπε ο δρ. Yiu. “Το επόμενο βήμα για την έρευνά μας θα είναι η εξέταση των goji berries σε ασθενείς με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας σε πρώιμο στάδιο”.
Αν και τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι το μέγεθος της μελέτης ήταν μικρό και θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα.
Πηγές: https://www.ucdavis.edu, https://medicalxpress.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Γκότζι μπέρι: Τι προσφέρουν στην υγεία αλλά και… παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζετε
Εκφύλιση της ωχράς: 8 σημαντικά δεδομένα για την «οφθαλμοπάθεια της ηλικίας»
Κάντε ΕΔΩ το τεστ Amsler για εκφύλιση ωχράς κηλίδας, ή άλλα προβλήματα όρασης
Κάθε πότε πρέπει να ελέγχουμε προληπτικά τα μάτια μας. Τι ισχύει για κάθε ηλικία