Iatropedia

Τι είναι το ακρυλαμίδιο και γιατί να το αποφύγετε: Τι αναφέρει ο ΕΦΕΤ σε σχετική δημοσίευση

Είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά σε αμυλούχα τρόφιμα, όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Με σχετική του δημοσίευση ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ενημερώνει εκ νέου τους καταναλωτές σχετικά με το ακρυλαμίδιο στις τροφές και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία τους.

Η δημοσίευση του ΕΦΕΤ για το ακρυλαμίδιο

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά σε αμυλούχα τρόφιμα όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 120°C). Όταν υπάρχει ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα, μπορεί δυνητικά να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους καταναλωτές όλων των ηλικιών. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να μειωθούν τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα.

Τρόφιμα που παρασκευάζονται από δημητριακά, όπως δημητριακά πρωινού, μπισκότα, τοστ και καφές, καθώς και προϊόντα πατάτας όπως τηγανητές πατάτες και πατατάκια, αποτελούν παραδείγματα τροφίμων με υψηλότερα επίπεδα ακρυλαμιδίου.

Μην το κάψετε – ροδίστε το ελαφρά!

φωτό: iStock