Iatropedia

Τι είναι το κίμτσι που ακούτε συνέχεια στο Masterchef και πως επηρεάζει την υγεία

Τι αποκαλύπτει νέα ανάλυση για τις επιδράσεις που έχει το παραδοσιακό κορεάτικο συνοδευτικό.

Το εθνικό φαγητό της Κορέας, το kimchi (κίμτσι), μπορεί να παρέχει σημαντικά οφέλη στην υγεία, σύμφωνα με μία νέα, συνδυασμένη ανάλυση προγενέστερων μελετών.

Η ανάλυση έδειξε ότι η προσθήκη μικρής ποσότητας στο ημερήσιο διαιτολόγιο μπορεί να έχει, μεταξύ άλλων, ευεργετικές επιδράσεις στα λιπίδια και στο σάκχαρο του αίματος, καθώς και στο σωματικό βάρος.

Το κίμτσι είναι ουσιαστικά το κορεάτικο τουρσί. Παράγεται συνήθως από κινέζικο λάχανο και ραπανάκια, στα οποία προστίθενται μυρωδικά και προαιρετικά καυτερές πιπεριές. Μπορεί να περιέχει και αγγούρι, φρέσκα κρεμμυδάκια και άλλα λαχανικά.

Τα λαχανικά συνήθως μουλιάζουν πρώτα σε αλατόνερο και ξεβγάζονται. Στη συνέχεια προστίθενται τα μυρωδικά. Τέλος, το μίγμα αφήνεται να ζυμωθεί σε κλειστά δοχεία.

Στην Κορέα, οι κάτοικοι τρώνε κίμτσι σε κάθε γεύμα. Ο μέσος ενήλικας καταναλώνει καθημερινά 50-200 γραμμάρια. Οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί γι’ αυτό είναι πολλές και έχουν δείξει πως ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση, αποτρέπει την αθηροσκλήρωση,  τονώνει το ανοσοποιητικό κ.λπ.

Στην παρούσα ανάλυση οι επιστήμονες από το Κορεατικό Ινστιτούτο Ανατολικής Ιατρικής θέλησαν να εξακριβώσουν πως επηρεάζει γενικά την υγεία. Έτσι, αναζήτησαν σε τρεις αγγλόφωνες βάσεις δεδομένων και σε τέσσερις κορεατικές όλες τις τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες που είχαν εξετάσει τις επιδράσεις του.

Τελικά κατέληξαν σε 11 μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικώς 638 εθελοντές. Όλες είχαν εξετάσει κατά πόσον επηρεάζει την υγεία και την ποιότητα ζωής, το κίμτσι ή μεμονωμένα τα προβιοτικά του. Είχαν επίσης καταγράψει και τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες από την κατανάλωσή του.

Τα ευρήματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην διατροφική επιθεώρηση Journal of Ethnic Foods. Οι περισσότερες μελέτες είχαν διεξαχθεί στην Κορέα και είχαν διάρκεια από 7 ημέρες έως 12 εβδομάδες.

Οι πέντε είχαν εντάξει μόνο υγιείς εθελοντές. Δύο είχαν εντάξει μόνο παχύσαρκα άτομα. Σε μία άλλη  συμμετείχαν τόσο υγιείς, όσο και παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες.  Υπήρχαν επίσης μελέτες που είχαν διεξαχθεί σε ασθενείς με καρκίνο, σε άτομα με προδιαβήτη ή σε πάσχοντες από σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το κίμτσι βελτίωνε τα επίπεδα χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Μείωνε επίσης τα επίπεδα λίπους στο σώμα, βελτίωνε την υγεία του παχέος εντέρου και δρούσε κατά της παχυσαρκίας.

Οι ακριβείς επιδράσεις του παρουσίαζαν διακύμανση αναλόγως με την ποσότητα που καταναλωνόταν σε κάθε μελέτη. Ρόλο έπαιζε και το στάδιο της ζύμωσης στο οποίο βρισκόταν το κίμτσι όταν καταναλωνόταν. Παρά τις διαφορές αυτές, όμως, όλες έδειξαν ότι παρείχε οφέλη στην υγεία.

Υψηλή θρεπτική αξία

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, το κίμτσι θεωρείται προβιοτικό τρόφιμο. Κατά την έναρξη της ζύμωσής του περιέχει πολλά βακτήρια, αλλά τα παθογόνα σταδιακά καταστέλλονται και κυριαρχούν τα προβιοτικά βακτήρια που παράγουν γαλακτικό οξύ (LAB).

Επιπλέον, έχει υψηλή θρεπτικά αξία. Τα επιμέρους συστατικά του (κυρίως τα λαχανικά και οι καυτερές πιπεριές) περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και πολλές φυτοχημικές ουσίες.

Αναφέρουν ακόμα πως χάρη στην υψηλή θρεπτική αξία του θεωρείται ως υπερτροφή. Στην πραγματικότητα, γράφουν, θεωρείται εξίσου ωφέλιμο με άλλα σούπερ τρόφιμα, όπως το ισπανικό ελαιόλαδο και το ελληνικό γιαούρτι.

Η νέα ανάλυση συσχέτισε επίσης την κατανάλωσή του με βελτίωση του μικροβιώματος του εντέρου και της υγείας του δέρματος. Παρότι, δε, προστίθεται αρκετό αλάτι κατά την παρασκευή του, δεν φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης.

Τέλος, φάνηκε να καταπραΰνει τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως οι παρατηρήσεις τους είναι έμμεσες και δεν μπορούν να αποδείξουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Πρέπει επίσης να διεξαχθούν μεγαλύτερες μελέτες για να επαληθευτούν τα συμπεράσματά τους. Ωστόσο τα έως τώρα ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, καταλήγουν.

Φωτογραφία: iStock