Τι μάθαμε για τη διατροφή το 2024, σύμφωνα με τους New York Times

  • Ελισάβετ Σταύρου
διατροφή
Πόσο επιβλαβή είναι τελικά το σπορέλαιο, είναι οι γλυκοπατάτες καλύτερες για την διατροφή μας από τις κλασικές πατάτες και τι μας προκαλεί το αλκόολ;

Ανασκόπηση των ειδήσεων για τη διατροφή που ξεχώρισαν τη χρονιά που φεύγει δημοσίευσαν οι New York Times. Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, σπορέλαια και ζάχαρη είναι μερικά από τα θέματα που έκαναν τη μεγαλύτερη αίσθηση.

Υπερπεξεργασμένα τρόφιμα

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα ήρθαν πολλές φορές στη δημοσιότητα και όχι για καλό λόγο. Ωστόσο, από όλα όσα δημοσιεύθηκαν γι’αυτά, οι New York Times ξεχώρισαν τη μελέτη που αναφέρει ότι όλα δεν είναι εξίσου επιβλαβή.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά έχουν συνδεθεί με αύξηση βάρους, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και άνοια.

Αλκοόλ

Όσον αφορά το αλκοόλ, οι έρευνες έδειξαν ότι επηρεάζει αρνητικά την υγεία του εντέρου μας.

Ακόμη και η περιστασιακή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου.

Σπορέλαια

Άλλο ένα θέμα για την διατροφή μας που «τρένταρε» το 2024 είχε να κάνει με τα σπορέλαια και πόσο επιβλαβή είναι τελικά για την υγεία μας.

Ωστόσο, μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση αυτών των ελαίων φυτικής προέλευσης, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και πρόωρου θανάτου.

Αυτό φαίνεται να ισχύει ιδιαίτερα όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα έλαια για να αντικαταστήσουν τα ζωικά λίπη, όπως το βούτυρο.

Η διατροφή για υγιή καρδιά

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, το να περιορίσετε το αλάτι στη διατροφή σας δεν είναι ο μόνος τρόπος για να τη μειώσετε.

Σύμφωνα με κλινικές δοκιμές, η δίαιτα DASH – η οποία δίνει προτεραιότητα σε τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά, ψάρια και όσπρια – μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά με τη λήψη φαρμάκων για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μαγνήσιο

Τα συμπληρώματα μαγνησίου έχουν γίνει πολύ δημοφιλή τον τελευταίο καιρό.

Ωστόσο, οι New York Times υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να το πάρετε από τροφές όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους, χόρτα, φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Επισημαίνουν, όμως, ότι η έρευνα που δείχνει ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να βοηθήσουν σε ορισμένα ζητήματα, όπως πονοκεφάλους, προβλήματα ύπνου, δυσκοιλιότητα και έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, είναι περιορισμένη.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι από καιρό γνωστό τι προκαλεί στο σώμα μας. Έχει και οφέλη, αλλά και αρνητικές επιπτώσεις.

Αυτό που έχει σημασία είναι η υπερκατανάλωσή της, καθώς πολλά τρόφιμα και ποτά περιέχουν υπερβολικές ποσότητες. Οι συνέπειες για την υγεία μπορεί να επεκταθούν πέρα ​​από την αύξηση βάρους και τα προβλήματα στα δόντια. Μεταξύ άλλων επηρεάζουν το έντερο, τον εγκέφαλο, το συκώτι, την καρδιά, τις αρθρώσεις και πολλά άλλα.

Οστρακοειδή

Τα μύδια, τα στρείδια και τα χτένια είναι γεμάτα με ακόρεστα λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα, παρέχοντας πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας.

Τα μύδια, για παράδειγμα, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Β12, ψευδάργυρο και σίδηρο.

Γλυκοπατάτες

Bye Bye 2024, bye bye κλασσικές πατάτες! Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν στη διατροφή τους τις κλασσικές πατάτες με τις γλυκοπατάτες.

Οι πατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, αλλά οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες με κάλιο (καλές για την αρτηριακή πίεση), φυτικές ίνες (καλές για το έντερο) και αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες Α και C.

Φωτογραφία: iStock