Iatropedia

Τι να κάνετε για να μην πάθετε καούρα και δυσπεψία από το Πασχαλινό Τραπέζι

Εάν υιοθετήστε τις παρακάτω ιατρικές συμβουλές, θα περάσετε "ανώδυνα" τις γιορτινές μέρες, χωρίς τις περιβόητες καούρες και δυσπεψίες που ταλαιπωρούν τους περισσότερους, εξαιτίας γαστρονομικών υπερβολών στο πασχαλινό τραπέζι.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, τείνουμε να τρώμε πιο ζαχαρούχα, λιπαρά και πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα, ενώ έρευνες αποδεικνύουν ότι ο μέσος ενήλικας λαμβάνει κατά μέσο όρο 6000 θερμίδες μόνο την Κυριακή του Πάσχα (!!!), καταναλώνοντας τις τροφές που περιέχει το πασχαλινό τραπέζι.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να παράγονται μεγαλύτερες ποσότητες γαστρικών οξέων για να χωνέψει την τροφή, τα οποία όταν βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω, προκαλούν το δυσάρεστο αίσθημα της καούρας. Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από πεπτικά προβλήματα – όπως δυσπεψία, καούρα και φούσκωμα – αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους.

Τι να κάνετε για να μην έχετε πεπτικά προβλήματα

Να έχετε μαζί σας αλγινικά σκευάσματα, τα οποία αφενός μεν εξουδετερώνουν την περίσσεια του οξέος, αφετέρου δε καταστέλλουν την παλινδρόμηση, ανακουφίζοντας τον πάσχοντα από την καούρα και τη δυσπεψία.  Ο τρόπος δράσης τους, τους επιτρέπει να έχουν αποτέλεσμα μέσα σε 3-5 λεπτά από τη λήψη, ενώ σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να χορηγούνται παράλληλα με κάθε άλλη θεραπευτική αγωγή, ώστε να επιτυγχάνεται μια συνολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ο πάσχων να ανακουφίζεται άμεσα. Για καλύτερη και σωστή δράση, τα αλγινικά θα πρέπει να λαμβάνονται εντός μισής ώρας από τη λήψη του φαγητού, ενώ μπορούν να ληφθούν άφοβα από εγκύους και ηλικιωμένους.