Iatropedia

Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε μπακαλιάρο: Οι συστάσεις της Ένωσης Καταναλωτών

Κίνδυνος εξαπάτησης από επιτήδειους που πωλούν ένα άλλο ψάρι (λέγεται λινγκ) ως μπακαλιάρο

Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ), ώστε να αποφύγουν εν όψει της 25ης Μαρτίου να προμηθευτούν ένα ψάρι που πωλείται ως μπακαλιάρος, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

Διαβάστε ακόμα Μπακαλιάρος: Ποιο είναι το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα – Τι να προσέχετε

Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ (ling) και πωλείται στην ίδια τιμή με τον μπακαλιάρο. Βρίσκεται ήδη στις προθήκες των ιχθυοπωλείων και μάλιστα δίπλα στον αυθεντικό. Ωστόσο μπακαλιάρος δεν είναι, αναφέρει η ΕΕΚΕ σε ανακοίνωσή της.

Όπως εξηγεί, οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από:

Ο «μπακαλιάρος» που στην πραγματικότητα είναι το ψάρι λινγκ, είναι παστός. Πωλείται συνήθως δίπλα στον αυθεντικό, υγράλατο μπακαλιάρο. Επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχετε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου, φροντίζοντας να διαβάζετε προσεκτικά όλες τις λεπτομέρειες, ακόμα και τα πιο μικρά γράμματα.

Αυτό είναι σημαντικό διότι, σύμφωνα με την ΕΕΚΕ, πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling». Αντιθέτως, υπερτονίζουν με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης (π.χ. γράφουν «ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ»).

Για να ξεχωρίσετε τα δύο ψάρια, εξ άλλου, μην βασισθείτε στα κόκκαλά τους, διότι φέρουν και τα δύο. Επομένως, η αναγραφή αυτού του χαρακτηριστικού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.

Με τι μοιάζει ο αυθεντικός μπακαλιάρος

Η ΕΕΚΕ τονίζει ότι ο αυθεντικός μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο πλευρές. Αν, όμως, ο μπακαλιάρος είναι φιλεταρισμένος, η γραμμή μπορεί να είναι ορατή μόνο στην μία πλευρά.

Όσον αφορά την ποιότητά του, μπορείτε να την ξεχωρίσετε από το χρώμα του. Πρέπει να είναι: