Τι σημαίνουν οι αριθμοί Ε στις συσκευασίες τροφίμων [εικόνες-παραδείγματα]
Οι αριθμοί E είναι διεθνείς κωδικοί που χρησιμοποιούνται για την αντικατάσταση της πολύπλοκης χημικής ή κοινής ονομασίας ενός συγκεκριμένου πρόσθετου τροφίμων.
Οι αριθμοί Ε ταξινομούνται με βάση την ειδική τεχνολογική λειτουργία του πρόσθετου. Πιο συγκεκριμένα:
- Οι χρωστικές (E100) βελτιώνουν, αποκαθιστούν ή προσθέτουν χρώμα σε ένα τρόφιμο. Μπορούν να προστεθούν, για παράδειγμα, σε καραμέλες, σε κονσέρβες φρούτων και λαχανικών και σε ποτά.
- Τα συντηρητικά (E200) παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ενός τροφίμου ή ποτού προστατεύοντάς τα από μικροοργανισμούς. Προστίθενται σε ευρύ φάσμα τροφίμων, από αποξηραμένα φρούτα και προϊόντα κρέατος μέχρι κρασί.
- Τα αντιοξειδωτικά (E300) παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ενός τροφίμου ή ποτού προστατεύοντάς τα από την οξείδωση (δηλαδή, τάγγιση λίπους και αλλαγές χρώματος). Αποτρέπουν την αλλοίωση της γεύσης και τις αλλαγές χρώματος και μπορούν να προστεθούν, για παράδειγμα, σε κρέας, σάλτσες και μπισκότα.
- Γαλακτωματοποιητές, σταθεροποιητές, πυκνωτικά και πηκτωματοποιητές (E400) βοηθούν στην ανάμειξη των συστατικών, στη σταθεροποίηση της κατάστασης ενός προϊόντος, στη διατήρησή των τροφίμων σταθερών ή τραγανών ή στην πύκνωσή τους. Μπορούν να προστεθούν, για παράδειγμα, σε παγωτό, σοκολάτα και σάλτσες.
- Οι γλυκαντικές ουσίες (E900) χρησιμοποιούνται για να δώσουν γλυκιά γεύση σε τρόφιμα ή ποτά. Σε σύγκριση με τη ζάχαρη, τα γλυκαντικά περιέχουν λιγότερες ή (πρακτικά) καθόλου θερμίδες. Μπορούν να προστεθούν, για παράδειγμα, σε γλυκά, αναψυκτικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι τύποι προσθέτων που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ. Για παράδειγμα, ρυθμιστές οξύτητας, παράγοντες διόγκωσης, παράγοντες επεξεργασίας αλεύρου, υγραντικά… και η λίστα συνεχίζεται!
ΕΦΕΤ: Οι αριθμοί Ε στα τρόφιμα – Παραδείγματα
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αξιολογεί την ασφάλεια νέων προσθέτων τροφίμων ή προτεινόμενες νέες χρήσεις υπαρχόντων προσθέτων τροφίμων προτού εγκριθούν για χρήση στην ΕΕ. Επαναξιολογεί επίσης τα πρόσθετα τροφίμων που έχουν λάβει έγκριση για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι ακόμα κατάλληλα για χρήση.
Πηγή: https://www.efet.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιες ουσίες προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες [εικόνες τροφίμων]
Σάκχαρα στη διατροφή: Οι επίσημες οδηγίες για το πόση ζάχαρη κάνει να τρώμε
ΕΦΕΤ: Όλα τα μέτρα για να τρώμε με ασφάλεια στο σπίτι – Πρέπει να τα ξέρουμε όλοι
Γιατί είναι σημαντικό το είδος συσκευασίας των τροφίμων: Τι υπογραμμίζει ο ΕΦΕΤ