Τι συμβαίνει με τον σίδηρο στα φυτικά υποκατάστατα κρέατος: Καμπανάκι για τους χορτοφάγους από νέα έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
σίδηρος
Η χορτοφαγική διατροφή περιέχει φυτικά υποκατάστατα κρέατος.

Αλλά αυτό το κρέας φυτικής προέλευσης δεν προσφέρει τόσο σίδηρο και ψευδάργυρο, όσο αναγράφεται στις διατροφικές ετικέτες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ερευνητές στη Σουηδία ισχυρίζονται ότι η ποσότητα του φυτικού άλατος, ενός τύπου “αντιθρεπτικού συστατικού”, στα υποκατάστατα κρέατος μπορεί να εμποδίσει το σώμα να απορροφήσει ορισμένα βασικά μέταλλα.

Οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες στερούνται αιμικού σιδήρου, μιας μορφής σιδήρου που βρίσκεται μόνο στα ζωικά προϊόντα και απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό. Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι εφικτό για τους χορτοφάγους να πάρουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου.

Πώς να βοηθήσετε το σώμα σας να απορροφήσει καλύτερα τον σίδηρο

Οι συγγραφείς της μελέτης ελπίζουν ότι η βιομηχανία φυτικών υποκατάστατων κρέατος θα βρει νέους τρόπους για να αυξήσει την απορρόφηση σιδήρου, ψευδαργύρου και άλλων θρεπτικών συστατικών. Πολλά από τα υποκατάστατα κρέατος που ερευνήθηκαν στην μελέτη περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτικών αλάτων, τα οποία μπορούν να ενωθούν με τα μόρια σιδήρου και να εμποδίσουν την απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

Αλλά τα φυτικά στοιχεία δεν είναι η μοναδική ένωση που μπορεί να αναστείλει την απορρόφηση του σιδήρου. Το ασβέστιο στο γάλα και οι τανίνες στο τσάι και τον καφέ μπορούν επίσης να μειώσουν τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου.

Όποιος δεν λαμβάνει γενικώς αρκετό σίδηρο θα πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση τσαγιού, καφέ ή γάλακτος με τα γεύματά του. Αυτό σημαίνει ότι αν ακολουθείτε αυστηρή χορτοφαγική ή vegan διατροφή (και δεν παίρνετε πρόσθετο σίδηρο από συμπληρώματα) θα πρέπει να περιορίσετε και τους καφέδες, το γάλα και το τσάι που πίνετε. Διότι ακόμα και μειωμένο σίδηρο θα παίρνετε από τη διατροφή αυτή και δεν θα απορροφάται επαρκώς.

Από την άλλη η βιταμίνη C είναι γνωστό ότι ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου. Η προσθήκη εσπεριδοειδών, πιπεριών, μπρόκολου και άλλων συστατικών πλούσιων σε βιταμίνη C σε ένα γεύμα με κρέας φυτικής προέλευσης, μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να απορροφήσει καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά.

Τα 9 βασικά σημάδια και συμπτώματα ότι έχετε έλλειψη σιδήρου

1. Ασυνήθιστη κόπωση

Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα ανεπάρκειας σιδήρου. Αυτό οφείλεται στο λιγότερο οξυγόνο που φτάνει στους ιστούς του σώματος και τους στερεί ενέργεια.

2. Ωχρότητα

Η ωχρότητα σε περιοχές όπως το πρόσωπο, τα κάτω εσωτερικά βλέφαρα ή τα νύχια μπορεί να αποτελούν ένδειξη μέτριας ή σοβαρής έλλειψης σιδήρου Αυτό προκαλείται από τα μειωμένα επίπεδα αιμοσφαιρίνης, η οποία δίνει στο αίμα το κόκκινο χρώμα του.

3. Δύσπνοια

Η δύσπνοια είναι ένα σύμπτωμα έλλειψης σιδήρου, καθώς τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης σημαίνουν ότι το σώμα δεν είναι σε θέση να μεταφέρει αποτελεσματικά οξυγόνο στους μύες και τους ιστούς.

4. Πονοκέφαλοι και ζαλάδες

Οι πονοκέφαλοι και οι ζαλάδες θα μπορούσαν να αποτελούν ένδειξη ανεπάρκειας σιδήρου. Η έλλειψη αιμοσφαιρίνης μπορεί να σημαίνει ότι δεν φτάνει αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλο, προκαλώντας πιθανώς τα αιμοφόρα αγγεία του να διογκωθούν και να δημιουργήσουν πίεση.

5. Αίσθημα ταχυπαλμίας

Σε περιπτώσεις ανεπάρκειας σιδήρου, η καρδιά αναγκάζεται να εργαστεί πολύ σκληρά για την μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστους ή γρήγορους καρδιακούς παλμούς και ακόμη και καρδιακούς θορύβους, διογκωμένη καρδιά ή καρδιακή ανεπάρκεια.

6. Ξηρά και κατεστραμμένα μαλλιά και δέρμα

Το δέρμα και τα μαλλιά ενδέχεται να λαμβάνουν λιγότερο οξυγόνο από το αίμα κατά τη διάρκεια της έλλειψης σιδήρου, κάτι που τα κάνει να αφυδατώνονται και να υποστούν βλάβη. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.

7. Οίδημα και πόνος στη γλώσσα και το στόμα

Αν η γλώσσα σας πονάει, είναι πρησμένη ή τη νιώθετε κάπως παράξενα τότε αυτό μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας λόγω ανεπάρκειας σιδήρου. Οι ρωγμές στις γωνίες του στόματος μπορεί επίσης να είναι ένα τέτοιο σημάδι.

8. “Ανήσυχα” πόδια

Τα άτομα με αναιμία ανεπάρκειας σιδήρου έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Αυτή είναι μια έντονη ώθηση να κινούνται τα πόδια όταν είναι σε ηρεμία.

9. Εύθραυστα ή σε σχήμα κουταλιού νύχια

Τα εύθραυστα ή σε σχήμα κουταλιού νύχια μπορεί να αποτελούν ένδειξη σοβαρής αναιμίας από έλλειψη σιδήρου.

Πηγές: https://www.healthline.comhttps://www.verywellhealth.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τροφές με σίδηρο: Ποιες είναι οι κορυφαίες

Συνδυασμοί πλήρους πρωτεΐνης για vegans και χορτοφάγους: Πώς θα πάρετε όλα τα απαραίτητα αμινοξέα

Βιταμίνη Β12: Η σωστή δοσολογία ανά ηλικία – Χαμός με την χορτοφαγική διατροφή

Χορτοφαγική διατροφή: Τροφές με πολλές πρωτεΐνες και χαμηλούς υδατάνθρακες