Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν πίνουμε καφέ με άδειο στομάχι

  • Ρούλα Τσουλέα
καφές
Πως επηρεάζει ο καφές το πεπτικό και άλλα όργανα και συστήματα του ανθρώπινου σώματος

Για πολλούς ανθρώπους, ένα φλιτζάνι φρέσκος καφές το πρωί είναι απαραίτητος για να πάει καλά η μέρα. Πολλοί, όμως, πιστεύουν πως όταν καταναλώνεται με άδειο στομάχι μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία.

Τα δεινά με τα οποία (υποτίθεται ότι) συσχετίζεται είναι πολλά και διαφορετικά. Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται πεπτικά προβλήματα, ακμή, αγχώδεις διαταραχές, προβλήματα στον θυρεοειδή και επώδυνη έμμηνος ρύση.

Ισχύει όμως κάτι απ’ όλα αυτά; Και αν ναι, ποιο απ’ όλα; «Οι πιθανές επιδράσεις και τα οφέλη του καφέ, ιδίως στο πεπτικό σύστημα, αποτελούν αντικείμενο μελέτης από τη δεκαετία του ’70», λέει στους New York Times η Dr. Kim Elaine Barrett, καθηγήτρια Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις. «Ευτυχώς, το στόμαχι αντέχει όλων των ειδών τις ερεθιστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, καθώς διαθέτει πολλούς μηχανισμούς αυτοπροστασίας».

Ένας από αυτούς είναι η έκκριση παχιάς βλέννας, που δημιουργεί μία «ασπίδα» μεταξύ του εσωτερικού τοιχώματός του και της τροφής που καταναλώνουμε. Η βλέννα αυτή προστατεύει το στομάχι και από το φυσικό, όξινο περιβάλλον που είναι απαραίτητο για τη διάσπαση της τροφής.

Τι δεν προκαλεί στο πεπτικό

Σε αντίθεση, εξ άλλου, με άλλες ερεθιστικές ουσίες, όπως το αλκοόλ, ο καφές δεν φαίνεται να αυξάνει την επιρρέπεια του πεπτικού συστήματος στο έλκος. Το 2013, λ.χ., μελέτη σε 8.013 εθελοντές από την Ιαπωνία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει ιδιαίτερη σχέση:

  • Με το έλκος στομάχου
  • Με το έλκος δωδεκαδακτύλου
  • Με την μη διαβρωτική γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Με την οισοφαγίτιδα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Μάλιστα το εύρημα αυτό ίσχυε ακόμα και για ανθρώπους που έπιναν τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Αρνητικές ήταν επίσης ως επί το πλείστον και οι μελέτες που εξέτασαν κατά πόσον θα μπορούσε να συσχετίζεται ο καφές με τον οισοφάγο Barrett. Η πάθηση αυτή εκδηλώνεται όταν ο οισοφάγος υφίσταται βλάβες από την χρόνια έκθεση στα οξέα του στομάχου, όπως συμβαίνει στους ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Αν ο οισοφάγος Barrett εξελιχθεί, μπορεί να οδηγήσει στον καρκίνο του οισοφάγου. Ωστόσο ο καφές δεν φάνηκε να συσχετίζεται ούτε με αυτόν.

Πως επιδρά

Αυτό που μπορεί να κάνει ο καφές είναι να επιταχύνει την κένωση του εντέρου και να αυξήσει την έκκριση οξέων στο στομάχι.

Θεωρητικώς, η αυξημένη έκκριση των γαστρικών οξέων θα μπορούσε θεωρητικώς να προκαλέσει καούρες, κατά την Dr. Barrett, η οποία είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας(AGA). Εν τούτοις, η θεωρία αυτή δεν επιβεβαιώνεται από τις υπάρχουσες κλινικές μελέτες.  Επιπλέον, είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, εάν ο καφές περιέχει γάλα, το οποίο εξουδετερώνει τα γαστρικά οξέα.

Εκτός πεπτικού συστήματος, ο καφές μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό παλμό και την αρτηριακή πίεση. Οι επιδράσεις αυτές, όμως, είναι παροδικές και δεν έχουν μόνιμες συνέπειες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες φημολογούμενες επιδράσεις του, δεν υπάρχουν μελέτες που να επιβεβαιώνουν ότι ο καφές προκαλεί ακμή. Αντιθέτως, υπάρχουν δεδομένα ότι μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο αναπτύξεως ροδόχρου ακμής.

Παρόμοια είναι η εικόνα και με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, με το οποίο επίσης δεν φαίνεται να σχετίζεται. Τέλος, όσον αφορά τα προβλήματα του θυρεοειδούς, ενδέχεται να δρα προστατευτικά ακόμα και εναντίον του καρκίνου του αδένα, αν και ακόμα το θέμα δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως.

Επομένως, πριν σπεύσετε να αφαιρέσετε τον πρωινό καφέ από τη ζωή σας, συζητήστε καλύτερα το θέμα με τον γιατρό σας. Πόσο μάλλον που παρέχει τεκμηριωμένα πολλαπλά οφέλη στην υγεία, τα οποία μπορεί να στερηθείτε.

Φωτογραφία: iStock