Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

  • Iatropedia newsroom
επεξεργασμένο κόκκινο κρέας
Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2

Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας μπορεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για άνοια, σύμφωνα με μεγάλη μελέτη που παρακολούθησε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους για τέσσερις δεκαετίες.

Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Τώρα Αμερικανοί ερευνητές λένε ότι ανακάλυψαν πως θα μπορούσε να συνδέεται και με την άνοια.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με πιο υγιεινά τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, τα φασόλια ή το τόφου θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ στις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια παγκοσμίως προβλέπεται να τριπλασιαστεί σε 153 εκατομμύρια έως το 2050 και ο ρόλος που παίζει η διατροφή στον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης μελετάται πλέον ολοένα περισσότερο.

Η μελέτη

Στην τελευταία αυτή μελέτη, οι ειδικοί μελέτησαν την υγεία 130.000 νοσοκόμων και άλλων εργαζομένων στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ, παρακολουθώντας τους για 43 χρόνια, με τους συμμετέχοντες να δίνουν πληροφορίες για τη διατροφή τους κάθε 2 έως 5 χρόνια. Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες καλούνταν να αναφέρουν πόσο συχνά έτρωγαν επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, όπως μπέικον, χοτ ντογκ, λουκάνικα, σαλάμι και άλλα αλλαντικά.

Ανέφεραν επίσης αν κατανάλωναν ξηρούς καρπούς και όσπρια, όπως φιστικοβούτυρο, φιστίκια, καρύδια, φασολάκια φρέσκα, φασόλια, αρακά, γάλα σόγιας και τόφου.

Κατά την περίοδο παρακολούθησης εντοπίστηκαν περισσότερες από 11.000 περιπτώσεις άνοιας.

Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας

Η κατανάλωση δύο μερίδων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης κατά 14% σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν περίπου τρεις μερίδες τον μήνα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η αντικατάσταση μίας μερίδας επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την ημέρα με μία μερίδα ξηρών καρπών, φασολιών ή τόφου την ημέρα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 23%.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Yuhan Li, επίκουρη καθηγήτρια στο νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη: «Τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν ανάμικτα σε ό,τι αφορά τη σχέση μεταξύ γνωστικής έκπτωσης και κατανάλωσης κρέατος γενικά, οπότε είδαμε πιο προσεκτικά το πώς επηρεάζει τον γνωστικό κίνδυνο και τη γνωστική λειτουργία η κατανάλωση διαφορετικών ποσοτήτων τόσο επεξεργασμένου όσο και μη επεξεργασμένου κρέατος».

«Μελετώντας ανθρώπους για μεγάλο χρονικό διάστημα, διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος θα μπορούσε να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για άνοια».

«Το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο επειδή περιέχει υψηλά επίπεδα επιβλαβών ουσιών όπως νιτρώδη [συντηρητικά] και νάτριο», πρόσθεσε.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προειδοποίηση ΕΟΦ: «Διατροφικό συμπλήρωμα» περιέχει ισχυρές φαρμακευτικές ουσίες

Τι δείχνουν τα δόντια μας για την υγεία της καρδιάς μας

Σπιτική βυσσινάδα της γιαγιάς: 8 οφέλη για την υγεία, αλλά και 2 παρενέργειες