Το γλυκαντικό σουκραλόζη αυξάνει την όρεξη και την πείνα, σύμφωνα με νέα μελέτη

Όπως δείχνει νέα μελέτη, το γλυκαντικό σουκραλόζη δεν δίνει άμεσα θερμίδες, αλλά μπορεί, παρ’ όλα αυτά, να οδηγήσει έμμεσα σε αύξηση βάρους.
Το εν λόγω υποκατάστατο της ζάχαρης μπορεί να αυξήσει την όρεξη και το αίσθημα πείνας ενός ατόμου, οδηγώντας το ενδεχομένως σε υπερκατανάλωση τροφής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στις 26 Μαρτίου στο περιοδικό Nature Metabolism. Αυτό συμβαίνει γιατί η σουκραλόζη φαίνεται πως μπερδεύει τον εγκέφαλο, παρέχοντας μεν γλυκιά γεύση, αλλά χωρίς τις θερμίδες που θα περίμενε κανείς, σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια δρ Καθλίν Πέιτζ, διευθύντρια του Ερευνητικού Κέντρου Διαβήτη και Παχυσαρκίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.
«Εάν το σώμα σας περιμένει θερμίδες λόγω της γλυκύτητας, αλλά δεν παίρνει τις θερμίδες που περιμένει, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος προετοιμάζεται να επιθυμεί αυτές τις ουσίες με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε η ίδια.
Για να το διερευνήσουν περαιτέρω πώς επηρεάζει τον οργανισμό η σουκραλόζη, οι ερευνητές εξέτασαν πώς ανταποκρίθηκαν 75 άτομα μετά την κατανάλωση νερού, ενός ροφήματος στο οποίο είχε προστεθεί σουκραλόζη ή ενός ροφήματος με κανονική ζάχαρη.
Η ομάδα συνέλεξε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, δείγματα αίματος και αξιολογήσεις από τους συμμετέχοντες σχετικά με το επίπεδο της πείνας τους τόσο πριν όσο και μετά την κατανάλωση κάθε ροφήματος. Οι συμμετέχοντες ήπιαν και τα τρία ροφήματα, αλλά σε διαφορετική χρονική στιγμή το καθένα.
Σε σύγκριση με το νερό και το ρόφημα με τη ζάχαρη, η σουκραλόζη αύξησε τη δραστηριότητα στον υποθάλαμο, μια περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει την όρεξη και το σωματικό βάρος, δείχνουν τα αποτελέσματα.
Προκάλεσε επίσης αυξημένη συνδεσιμότητα μεταξύ του υποθαλάμου και διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται με τα κίνητρα και την αισθητηριακή επεξεργασία. Αυτό υποδηλώνει ότι η σουκραλόζη μπορεί να επηρεάζει τις λιγούρες ή τη διατροφική συμπεριφορά.
Επιπλέον, η σουκραλόζη αύξησε το αυτοαναφερόμενο αίσθημα πείνας των ανθρώπων σε σύγκριση με όταν έπιναν κάποιο ρόφημα με ζάχαρη, αλλά όχι σε σύγκριση με το νερό, σημείωσαν οι ερευνητές.
Όλες αυτές οι επιδράσεις ήταν ισχυρότερες σε άτομα με παχυσαρκία, σημείωσαν οι ερευνητές.
Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι η κατανάλωση ζάχαρης οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και των ορμονών που ρυθμίζουν αυτά τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου 1 (GLP-1), της ορμόνης που μιμούνται τα φάρμακα αιχμής για την απώλεια βάρους.
Η κατανάλωση σουκραλόζης δεν είχε καμία επίδραση στις ίδιες αυτές ορμόνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
«Το σώμα χρησιμοποιεί αυτές τις ορμόνες για να πει στον εγκέφαλο ότι έχετε καταναλώσει θερμίδες, προκειμένου να μειωθεί η πείνα», ανέφερε η Πέιτζ. «Η σουκραλόζη δεν είχε αυτό το αποτέλεσμα – και οι διαφορές στις ορμονικές αντιδράσεις στη σουκραλόζη σε σύγκριση με τη ζάχαρη ήταν ακόμη πιο έντονες στους συμμετέχοντες με παχυσαρκία».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν κατά πόσον αυτές οι αλλαγές στην εγκεφαλική και ορμονική δραστηριότητα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο βάρος ενός ατόμου.
Επίσης, τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε τέτοιες επιπτώσεις, δεδομένου του πόση ζάχαρη και πόσα υποκατάστατα ζάχαρης τρώνε σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες και αυτό που διερωτώνται οι επιστήμονες είναι μήπως αυτές οι ουσίες οδηγούν σε αλλαγές στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των παιδιών που κινδυνεύουν από παχυσαρκία.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κοιλιοκάκη: Νέο πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης επιταχύνει τη διάγνωση
Πασίγνωστο γλυκαντικό συνδέεται με διπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού