Iatropedia

Το ιχθυέλαιο μπορεί να βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου [μελέτη]

Front view of many fish oil capsules spilling out from the bottle surrounded by an assortment of food rich in omega-3 such as salmon, flax seeds, broccoli, sardines, spinach, olives and olive oil.

Τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα συμπληρώματα ιχθυελαίου μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία των ανθρώπων από τον καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη για το ιχθυέλαιο που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου, του πνεύμονα και άλλων καρκίνων του πεπτικού συστήματος, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ομοίως, τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 οδήγησαν σε χαμηλότερα ποσοστά 14 διαφορετικών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφάλου, του μελανώματος, της ουροδόχου κύστης και άλλων.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο μέσος άνθρωπος θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πρόσληψη περισσότερων από αυτά τα λιπαρά οξέα στη διατροφή του», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Yuchen Zhang, διδακτορικός φοιτητής του Κολεγίου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερους από 253.000 συμμετέχοντες στο ερευνητικό πρόγραμμα UK Biobank. Στο πλαίσιο του εν λόγω έργου, οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ερωτηματολόγια διατροφής και παρακολουθούσαν την υγεία τους για δεκαετίες.

Από αυτούς τους ανθρώπους, σχεδόν 30.000 εμφάνισαν κάποια μορφή καρκίνου, δήλωσαν οι ερευνητές.

Είναι σημαντικό ότι τα οφέλη των υψηλών επιπέδων λιπαρών οξέων ήταν ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου καρκίνου, όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η κατανάλωση αλκοόλ ή η σωματική δραστηριότητα.

Αυτά τα λιπαρά οξέα υπάρχουν στα λιπαρά ψάρια, στους ξηρούς καρπούς και στα μαγειρικά έλαια φυτικής προέλευσης, αλλά πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε συμπληρώματα ιχθυελαίου για να βεβαιωθούν ότι λαμβάνουν αρκετή ποσότητα.

Ωστόσο, τα οφέλη αυτών των λιπαρών οξέων δεν είναι καθολικά. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 θα μπορούσαν να συσχετιστούν με ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

«Για τις γυναίκες, είναι μια εύκολη απόφαση: Να τρώνε περισσότερα ωμέγα-3», δήλωσε ο ερευνητής Kaixiong Ye, αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Τεχνών και Επιστημών Franklin του UGA, σε δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο International Journal of Cancer.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δάγκειος πυρετός, κίτρινος πυρετός, Ζίκα: Η λύση μπορεί να βρίσκεται στα… κουφά κουνούπια!

Ροδόχρους ακμή: Νέα, πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την πάθηση ενέκρινε ο FDA

Σκάκι: Το παιχνίδι που ενισχύει τη μνήμη και προστατεύει από την άνοια