Το κλασικό συστατικό στο τοστ που αυξάνει κατά 15% τον κίνδυνο διαβήτη
Ένα συστατικό που συνηθίζουμε να βάζουμε στα τοστ μπορεί να αυξάνει κατά 15% τον κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς, το συστατικό αυτό δεν είναι το λευκό, επεξεργασμένο ψωμί, αλλά το αλλαντικό που συνοδεύει το τυρί, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Καίημπριτζ.
Εξετάζοντας στοιχεία από σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 50 γραμμάρια αλλαντικά την ημέρα (περίπου 2 φέτες) είναι αρκετά για να αυξηθεί ο κίνδυνος κατά 15%. Αντίστοιχα, 100 γραμμάρια μη-επεξεργασμένο κόκκινο κρέας ημερησίως αυξάνουν κατά 10% τις πιθανότητες διαβήτη.
Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) συνιστά σε όσους τρώνε 90 γραμμάρια κόκκινο κρέας ή/και αλλαντικά την ημέρα, να τα μειώσουν σε 70 γρ. ή λιγότερα. Κόκκινο κρέας θεωρείται:
- Το μοσχαρίσιο
- Το αρνί
- Το πρόβειο
- Το χοιρινό
- Το κρέας από ελάφι
- Το κρέας από κατσίκι
Αντίστοιχα επεξεργασμένα κρεατικά θεωρούνται τα λουκάνικα, το μπέικον, το ζαμπόν, το σαλάμι κ.λπ.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Diabetes and Endocrinology. Ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τις ισχύουσες συστάσεις για την μειωμένη κατανάλωση κρέατος, λένε οι επιστήμονες.
Η νέα μελέτη
Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 1,96 εκατομμύρια ανθρώπους από 20 χώρες του κόσμου. Οι 107.271 από αυτούς έπασχαν από διαβήτη τύπου 2. Η μέση κατανάλωση κρέατος ήταν:
- Έως 110 γραμμάρια την ημέρα για το ανεπεξέργαστο κόκκινο κρέας
- Έως 49 γραμμάρια την ημέρα για τα επεξεργασμένα κρεατικά
- Έως 72 γραμμάρια την ημέρα για τα πουλερικά
Κάθε ένα από αυτά σχετίσθηκε με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη. Τη μικρότερη επίπτωση είχαν τα πουλερικά. Ανά 100 γραμμάρια την ημέρα αύξαναν τον κίνδυνο διαβήτη κατά 8%. Το στοιχείο αυτό είναι πολύ λιγότερο ισχυρό απ’ ό,τι εκείνα για το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας, λένε οι ερευνητές.
«Η μελέτη μας παρέχει τα πιο εμπεριστατωμένα στοιχεία έως σήμερα για τη συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου και μη κόκκινο κρέατος με τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Nita Forouhi, καθηγήτρια Πληθυσμιακής Υγείας & Διατροφής στο Κάιημπριτζ.
Και πρόσθεσε πως τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν τη σύσταση για μετριασμό της κατανάλωσής τους.
Φωτογραφία: iStock