Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους [μελέτη]
Είναι δύσκολο να αντισταθείς στο κόκκινο κρέας, όπως μια μπριζόλα, ένα μπιφτέκι ή ένα λουκάνικο. Ωστόσο, μια νέα μελέτη τονίζει πόσο κακό μπορούν να κάνουν στην υγεία μας.
Οι νεότεροι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου έχουν συνήθως υψηλότερα επίπεδα μεταβολιτών που δημιουργούνται από την πέψη ενός αμινοξέος που ονομάζεται αργινίνη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό NPJ Precision Oncology.
Έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα μεταβολίτη που συνδέονται με τη διαδικασία κατά την οποία η αμμωνία που παράγεται από την πέψη των πρωτεϊνών φιλτράρεται από το αίμα και αποβάλλεται.
Η μακροχρόνια υπερκατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε να εξηγήσει τα αυξημένα αυτά επίπεδα μεταβολιτών σε νέους με καρκίνο του παχέος εντέρου, συμπεραίνουν οι ερευνητές.
Η μελέτη «φέρνει» καλά νέα για την πρόληψη και την διάγνωση
Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν αιματολογικές εξετάσεις που έγιναν σε 20 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου ηλικίας 50 ετών και κάτω με εκείνες ασθενών 60 ετών και άνω.
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι διαφορές στη διατροφή αντιπροσώπευαν πολλές από τις διαφορές που παρατηρήθηκαν μεταξύ νεότερων και μεγαλύτερων ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά σηματοδοτούν καλά νέα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Προηγουμένως, υπήρχε η πεποίθηση ότι μπορεί να χρειαστεί μια μεγάλης κλίμακας αλλαγή του μικροβιώματος του εντέρου ενός ατόμου για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου.
Αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά περίπλοκη και δύσκολη, τονίζουν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιο εύκολο να κάνεις μια απλή αλλαγή στην διατροφή σου, μειώνοντας το κόκκινο κρέας και τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος.
Επίσης, θα μπορούσε να είναι ευκολότερο να ελεγχθεί ο κίνδυνος ενός ατόμου για καρκίνο του παχέος εντέρου πραγματοποιώντας μια εξέταση αίματος αναζητώντας μεταβολίτες παρά εκτελώντας μια γενετική αλληλουχία του δείγματος κοπράνων για τον έλεγχο των επιπέδων βακτηρίων του εντέρου.
Φωτογραφία iStock