Το λάδι ελιάς κάνει καλό στην υγεία – Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τα φύλλα ελιάς

  • Iatropedia newsroom
αφέψημα από φύλλα ελιάς
Το ελαιόλαδο είναι συνώνυμο της μεσογειακής διατροφής και τα οφέλη και των δύο για την υγεία είναι καλά τεκμηριωμένα.

Το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη και πρόωρου θανάτου. Οι ελιές περιέχουν επίσης πολυάριθμα υγιεινά θρεπτικά συστατικά.

Τώρα πληθαίνουν τα στοιχεία και για τα οφέλη που μπορεί να έχουν τα φύλλα ελιάς για την υγεία, μεταξύ άλλων από μελέτες σε πρόσφατη ανασκόπηση.

Τι περιέχουν τα φύλλα ελιάς;

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η Ευαγγελία Μαντζιώρη (Evangeline Mantzioris), διαιτολόγος, διευθύντρια του προγράμματος του τμήματος Διατροφής και Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, τα φύλλα ελιάς παραδοσιακά παρασκευάζονται ως αφέψημα στη Μεσόγειο για τη θεραπεία του πυρετού και της ελονοσίας.

Τα φύλλα περιέχουν υψηλά επίπεδα ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται ελαιοευρωπαΐνη. Οι ελιές και το ελαιόλαδο το περιέχουν επίσης, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα.

Γενικά, όσο πιο πράσινο είναι το φύλλο (όσο λιγότερο κιτρινωπό) τόσο περισσότερη ελαιοευρωπαΐνη περιέχει. Τα φύλλα που συλλέγονται την άνοιξη έχουν επίσης υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με εκείνα που συλλέγονται το φθινόπωρο, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα επίπεδα της ελαιοευρωπαΐνης μειώνονται καθώς τα φύλλα μεγαλώνουν.

Τα φύλλα ελιάς περιέχουν επίσης και άλλα αντιοξειδωτικά, όπως υδροξυτυροσόλη, λουτεολίνη, απιγενίνη και βερμπασκοσίδη.

Τα αντιοξειδωτικά λειτουργούν μειώνοντας το οξειδωτικό στρες στο σώμα. Το οξειδωτικό στρες προκαλεί βλάβες στο DNA, τις κυτταρικές μεμβράνες και τους ιστούς μας, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Είναι υγιεινά τα φύλλα ελιάς;

Μια ανασκόπηση και ανάλυση συνδύασε δεδομένα από 12 πειραματικές μελέτες με 819 συμμετέχοντες συνολικά. Συνολικά, το εκχύλισμα φύλλων ελιάς βελτίωσε τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αυτό περιλάμβανε πιο υγιή επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (λίπη) και μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η επίδραση ήταν μεγαλύτερη στα άτομα που είχαν ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση.

Στις περισσότερες μελέτες σε αυτή την ανασκόπηση το εκχύλισμα από τα φύλλα ελιάς δόθηκε σε μορφή κάψουλας, με ημερήσιες δόσεις από 500 μιλιγκράμ έως 5 γραμμάρια για έξι έως 48 εβδομάδες.

Μια άλλη ανασκόπηση και ανάλυση που δημοσιεύθηκε στα τέλη του περασμένου έτους εξέτασε δεδομένα από 12 πειραματικές μελέτες, με συνολικά 703 άτομα. Ορισμένες από αυτές τις μελέτες αφορούσαν άτομα με υψηλά λιπίδια στο αίμα, άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, άτομα που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα και ορισμένες αφορούσαν υγιή άτομα.

Οι ημερήσιες δόσεις ήταν 250-1.000mg που λαμβάνονταν σε μορφή δισκίων ή ψήνονταν σε ψωμί.

Οι μεμονωμένες μελέτες της ανασκόπησης έδειξαν σημαντικά οφέλη στη βελτίωση του ελέγχου της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αλλά όταν συνδυάστηκαν όλα τα δεδομένα, δεν υπήρχε σημαντικός αντίκτυπος στην υγεία.

Μια άλλη ανασκόπηση εξέτασε άτομα που έλαβαν ελαιοευρωπαΐνη και υδροξυτυροσόλη (τα αντιοξειδωτικά στα φύλλα ελιάς). Η ανασκόπηση αυτή διαπίστωσε σημαντική βελτίωση του σωματικού βάρους, του προφίλ των λιπιδίων του αίματος, του μεταβολισμού της γλυκόζης και βελτίωση των οστών, των αρθρώσεων και της γνωστικής λειτουργίας.

Οι επιμέρους μελέτες που συμπεριλήφθηκαν εξέτασαν είτε τα δύο αντιοξειδωτικά είτε τα φύλλα ελιάς ενσωματωμένα σε τρόφιμα όπως το ψωμί και τα μαγειρικά έλαια (αλλά όχι το ελαιόλαδο). Οι δόσεις ήταν 6-500mg εκχυλίσματος φύλλων ελιάς την ημέρα.

Οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι το εκχύλισμα φύλλων ελιάς μπορεί να βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση των λιπιδίων του αίματος και το σώμα μας να χειριστεί τη γλυκόζη. Όμως, τα αποτελέσματά τους δεν είναι συνεπή. Αυτό πιθανόν να οφείλεται σε διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι λάμβαναν το εκχύλισμα φύλλων ελιάς, στην ποσότητα που έπαιρναν και στο χρονικό διάστημα για το οποίο το έπαιρναν. Αυτού του είδους η ασυνέπεια συνήθως μας λέει ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να αποσαφηνίσουμε τις επιδράσεις των φύλλων ελιάς στην υγεία.

Πώς τρώγονται τα φύλλα ελιάς;

Τα φύλλα ελιάς μπορούν να γίνουν αφέψημα ή να προστεθούν σε σαλάτες. Κάποιοι λένε ότι αλέθουν φύλλα ελιάς σε smoothies.

Ωστόσο, τα φύλλα είναι πικρά, λόγω των αντιοξειδωτικών, γεγονός που μπορεί να κάνει δύσκολη την κατανάλωσή τους, ακόμη και σε αφέψημα.

Το εκχύλισμα φύλλων ελιάς έχει επίσης προστεθεί σε ψωμί και σε άλλα αρτοσκευάσματα. Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι αυτό βελτιώνει το επίπεδο των αντιοξειδωτικών σε αυτά τα προϊόντα και οι άνθρωποι λένε ότι τα τρόφιμα έχουν καλύτερη γεύση.

Μήπως το εκχύλισμα φύλλων ελιάς είναι τοξικό;

Όχι, δεν φαίνεται να έχουν αναφερθεί τοξικές επιδράσεις από την κατανάλωση φύλλων ελιάς ή εκχυλίσματος αυτών.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν χρησιμοποιήσει εκχύλισμα φύλλων ελιάς, φαίνεται ότι μέχρι 1 γραμμάριο την ημέρα είναι ασφαλές. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επίσημες κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το πόση ποσότητα είναι ασφαλής για κατανάλωση.

Έχουν υπάρξει αναφορές για πιθανή τοξικότητα σε περίπτωση λήψης πάνω από 85mg/kg σωματικού βάρους την ημέρα. Για έναν ενήλικα βάρους 80 κιλών, αυτό θα σήμαινε 6,8 γραμμάρια την ημέρα, ήτοι ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από τη δόση που χρησιμοποιήθηκε στις μελέτες που αναφέρονται.

Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες συνιστάται, ωστόσο, να μην το καταναλώνουν, καθώς δεν γνωρίζουμε αν είναι ασφαλές γι’ αυτές.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πτώση ασανσέρ στον Ερυθρό Σταυρό: Εντολή εισαγγελέα για σύλληψη του τελευταίου συντηρητή – Αναζητείται από την αστυνομία

Βάρος ή φυσική κατάσταση; Ποιο επηρεάζει περισσότερο το προσδόκιμο ζωής

Καρκίνος του εντέρου: Ποιο ρόφημα μειώνει τον κίνδυνο σχεδόν κατά 20%