Το σκορβούτο είναι ακόμη εδώ: Η περίπτωση μίας 65χρονης

  • Iatropedia newsroom
βιταμίνη C
Το σκορβούτο ή η έλλειψη βιταμίνης C δεν είναι μια ασθένεια που έπληττε μόνο τους ναυτικούς του 18ου αιώνα, αλλά μια ασθένεια που εξακολουθεί να υπάρχει.

Αυτό δείχνει η περίπτωση μιας 65χρονης γυναίκας με προβλήματα κινητικότητας και κοινωνικής απομόνωσης που διαγνώστηκε τελικά με σκορβούτο.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο CMAJ (Canadian Medical Association Journal), κλινικοί ιατροί περιγράφουν πώς το σκορβούτο θα πρέπει να εξετάζεται ως πιθανό ενδεχόμενο σε ασθενείς με αφύσικη αιμορραγία και μη ειδικά συμπτώματα.

Η περίπτωση της 65χρονης ασθενούς με σκορβούτο

Η ασθενής επισκέφθηκε το τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου στο κέντρο του Τορόντο με πόνο και αδυναμία στα πόδια και αλλοιώσεις και δυσχρωμίες στο δέρμα. Είχε επίσης διάφορες χρόνιες παθήσεις. Η ικανότητά της να πηγαίνει για ψώνια, να μαγειρεύει και να εκτελεί άλλες καθημερινές δραστηριότητες ήταν περιορισμένη λόγω προβλημάτων κινητικότητας και η υποστήριξη που είχε από άλλους ήταν ελάχιστη. Ζούσε σε μεγάλο βαθμό με σούπες και ψάρια σε κονσέρβα, χωρίς φρέσκα προϊόντα.

Γιατί μπορεί να είναι δύσκολη η διάγνωση

Η έλλειψη βιταμίνης C είναι πιο συχνή από ό,τι θα αναμενόταν στον 21ο αιώνα, με ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά σε ομάδες χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου σε κάποιες περιοχές του πλανήτη.

Καθώς τα συμπτώματα είναι συχνά μη ειδικά, όπως κόπωση, αδυναμία και δύσπνοια, η διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολη.

Η ασθενής επίσης κάπνιζε, γεγονός που συμβάλλει στην ανεπάρκεια βιταμίνης C.

Μόλις ξεκίνησε θεραπεία με βιταμίνη C, τα συμπτώματά της βελτιώθηκαν και μια εξέταση αίματος για ανεπάρκεια βιταμίνης C επιβεβαίωσε τελικά τη διάγνωση.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, οι γιατροί, κατά την αξιολόγηση των ασθενών, θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τυχόν έλλειψη βιταμίνης C. Αυτό αφορά και τα παιδιά, όπως και τους ηλικιωμένους που ζουν απομονωμένοι, με περιοριστικές διατροφικές συνήθειες (π.χ. διαταραχή του φάσματος του αυτισμού ή διατροφή τύπου τσάι και φρυγανιές), που καπνίζουν, που έχουν διαταραχή χρήσης ουσιών ή που πάσχουν από κάποιο σύνδρομο δυσαπορρόφησης.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συμπληρώματα διατροφής: Πόσο στ’ αλήθεια χρειαζόμαστε βιταμίνες και πόσο ασφαλείς είναι

Iός Marburg: Πόσο κινδυνεύουμε σε Ελλάδα και Ευρώπη, σύμφωνα με τον Καθηγητή Δ. Παρασκευή

Διατροφή: Τι να τρώτε και τι να αποφεύγετε μετά από την προπόνηση