Iatropedia

Το σύμβολο της φετινής Eurovision είναι ένα βότανο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες

Ονομάζεται πικραλίδα και είναι γνωστή επίσης ως "το δόντι του λιονταριού" ή αγριοράδικο... Όπως κι αν την ονομάσετε όμως, έχει αποδειχτεί ότι έχει πολλές θεραπευτικές δράσεις!

Οι ιθαγενείς της Αμερικής την χρησιμοποιούν για τη θεραπεία της νεφροπάθειας, της δυσπεψία αλλά και για την καούρα. Στην αραβική ιατρική την συνιστούσαν για τα νοσήματα του ήπατος! Στην δε κινεζική ιατρική η πικραλίδα χρησιμοποιείτο σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για τη θεραπεία της ηπατίτιδας και τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού!

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες ειδικά της ρίζας του φυτού αλλά και των φύλλων του είναι αποδεκτές ακόμα και σήμερα στην Ευρώπη. Ο Ευρωπαϊκός Επιστημονικός Συνεταιρισμός για τη Φυτοθεραπεία συνιστά τη ρίζα της πικραλίδας για τη δυσπεψία και την απώλεια της όρεξης και στη Γερμανία  Επιτροπή Ε, συστήνει τα προϊόντα που περιέχουν πικραλίδα για τη θεραπεία ηπατικών διαταραχών, της απώλειας όρεξης, της δυσπεψίας και της κατακράτησης υγρών.

Οι γυναίκες που υποφέρουν από το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί να ανακουφιστούν από το οίδημα.

Τα λουλούδια της πικραλίδας είναι μια πηγή λεκιθίνης, μιας θρεπτικής ουσίας που τονώνει την εγκεφαλική λειτουργία και ακετυλοχολίνης, μιας ουσίας που βοηθά στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου και μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Εχει παρατηρηθεί εξάλλου ότι η πικραλίδα αναστέλλει την ανάπτυξη της Candida albicansk, ενός μύκητα που είναι υπεύθυνος για τις κολπικές μολύνσεις, ενώ η κατανάλωση της ρίζας της μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Τέλος, τα φύλλα της πικραλίδας είναι μια εξαιρετική πηγή βήτα-καροτένιου, βιταμίνης Α και βιταμίνης C, των θρεπτικών εκείνων συστατικών δηλαδή που δρουν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα.