Το τυρί μας κάνει πιο ευτυχισμένους και μας βοηθά να γεράσουμε καλύτερα [μελέτη]

  • Iatropedia newsroom
τυρί
Ρίξτε επιπλέον τυρί στα μακαρόνια σας και φάτε ένα ακόμη κομμάτι πίτσα για να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι!

Μια μεγάλη γενετική ανάλυση διαπίστωσε ότι τα άτομα με καλύτερη ψυχική ευεξία τείνουν να ζουν περισσότερο και πιο υγιή – και ορισμένες επιλογές τρόπου ζωής, όπως το να τρώτε περισσότερο τυρί, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Αν και η έρευνα που έγινε από επιστήμονες από την Κίνα σε Ευρωπαίους δεν είχε σκοπό να αναδείξει τα οφέλη του τυριού για την υγεία σας, αυτό ήταν ένα από τα ευχάριστα απρόσμενα αποτελέσματα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ευτυχία μπορεί να έχει αντίκτυπο στο πώς γερνάει ένα άτομο, ακόμη περισσότερο από το κάπνισμα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Η πρόσφατη αυτή μελέτη, η οποία έγινε με την αναλυτική μέθοδο της Μεντελικής Τυχαιοποίησης και δημοσιεύθηκε στο Nature Human Behavior, διερεύνησε ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τα γονίδιά μας και οδηγούν σε ορισμένα αποτελέσματα για την υγεία.

«Η μελέτη μας προσφέρει ενθαρρυντικά στοιχεία ότι η ενίσχυση της ψυχικής ευεξίας είναι μια βιώσιμη οδός για την υγιή γήρανση, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Δείτε επίσης: Σνακ στη δουλειά: Η σωστή προετοιμασία είναι το κλειδί για να «τσιμπάτε» έξυπνα στο γραφείο

Πώς έγινε η μελέτη και τι έδειξε για το τυρί

Από τα διάφορα σύνολα πληθυσμών που εξέτασαν οι επιστήμονες, εστίασαν σε 33 άτομα για να διερευνήσουν ποιοι ενδιάμεσοι παράγοντες μπορεί να οδηγούν στην αιτιώδη συνάφεια μεταξύ ψυχικής ευεξίας και υγιούς γήρανσης, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η χρήση φαρμάκων.

Εδώ «μπαίνει στο παιχνίδι» το τυρί. Από τα 33 άτομα που εξετάστηκαν, εκείνοι που ανέφεραν ότι έτρωγαν περισσότερο τυρί και φρούτα έτειναν να έχουν υψηλότερες βαθμολογίες ψυχικής ευεξίας. Επιπλέον, η κατανάλωση περισσότερων τυριών είχε θετικό αντίκτυπο κατά 3,67% στην αυτοαξιολογημένη υγεία και τη διάρκεια ζωής τους.

Αντίθετα, το κάπνισμα είχε αρνητικό αντίκτυπο 4,56% στους παράγοντες γήρανσης της υγείας και η κατανάλωση φρούτων είχε θετικό αντίκτυπο 1,96%.

Θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να εξεταστεί γιατί η κατανάλωση τυριού μπορεί να έχει τόσο μεγάλη επίδραση στην υγιή γήρανση, σε σύγκριση, για παράδειγμα, με την κατανάλωση φρούτων.

Ενώ τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά θεωρούνται συχνά βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία, μελέτες υποδεικνύουν ότι με μέτρο, η κατανάλωση λιπαρών γαλακτοκομικών μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας.

Από αυτές τις μελέτες, φαίνεται ότι το τυρί μπορεί να είναι καλό για το μυαλό και το σώμα σας. Αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο και πιο υγιή, θα μπορούσατε βάζετε μια δόση παρμεζάνας παραπάνω στα ζυμαρικά σας.

Δείτε επίσης: Μικρά ψάρια: Φάτε τα ολόκληρα για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου και να ζήσετε περισσότερο

Φωτογραφία iStock