Ένα παλαιό φάρμακο για το άσθμα μπορεί να μειώνει σημαντικά τις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στους πάσχοντες από πολλές τροφικές αλλεργίες, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Το φάρμακο περιέχει την δραστική ουσία ομαλιζουμάμπη (omalizumab). Είναι εγκεκριμένο ήδη από το 2003 για το άσθμα, αλλά τώρα ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και για την χορήγησή του σε ασθενείς με πολλαπλές τροφικές αλλεργίες.
Τα ευρήματα της τελικής φάσης των μελετών παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας (AAAAI 2024). Ταυτοχρόνως δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.
Αποτελέσαν επίσης την βάση για την πρόσθετη έγκρισή του στις ΗΠΑ πριν από 10 ημέρες και για τους ασθενείς με σοβαρές τροφικές αλλεργίες.
Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να εξακολουθήσουν να αποφεύγουν τα τρόφιμα στα οποία είναι αλλεργικοί. «Θα μπορούν, όμως, να είναι πιο ήσυχοι αν κατά λάθος καταναλώσουν ίχνη του αλλεργιογόνου τροφίμου», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Robert Wood, καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη. «Το φάρμακο αυτό θα κάνει μεγάλη διαφορά στη ζωή πολλών ασθενειών και των οικογενειών τους».
Συχνές και επικίνδυνες
Οι τροφικές αλλεργίες είναι αρκετά συχνές, αλλά και επικίνδυνες. Υπολογίζεται ότι το 2% των ενηλίκων και το 4-8% των παιδιών έχουν αλλεργία σε ένα ή περισσότερα τρόφιμα. Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, που χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση στο νοσοκομείο. Στις ΗΠΑ λ.χ. καταγράφονται ετησίως 30.000 διακομιδές στα επείγοντα των νοσοκομείων. Από τους ασθενείς αυτούς 2.000 εισάγονται για νοσηλεία και 150 δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους.
Η ομαλιζουμάμπη διατίθεται με την εμπορική ονομασία Xolair. Στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών για τις τροφικές αλλεργίες εντάχθηκαν:
- 177 παιδιά και έφηβοι (ηλικίες 1-17 ετών)
- 3 ενήλικες
Όλοι τους έπασχαν από σοβαρή τροφική αλλεργία στα φιστίκια και τουλάχιστον δύο άλλα τρόφιμα από τα εξής:
- Γάλα
- Αυγά
- Κάσιους
- Καρύδια
- Φουντούκια
- Σιτάρι
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Στη μία έπαιρναν το φάρμακο και στην άλλη λάμβαναν μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο). Η χορήγησή τους γινόταν με ένεση κάθε δύο ή τέσσερις εβδομάδες και επί 16-20 εβδομάδες.
Τα ευρήματα
Στην αρχή, οι ερευνητές χορηγούσαν στους ασθενείς τους λιγότερο από το ένα τρίτο από ένα φιστίκι (100 mg πρωτεΐνη φιστικιού) και τουλάχιστον 300 mg από τα άλλα αλλεργιογόνα.
Μετά τη θεραπεία, το 67% των συμμετεχόντων που είχαν λάβει ομαλιζουμάμπη μπορούσαν να καταναλώνουν σχεδόν τέσσερα φιστίκια χωρίς να παρουσιάσουν μέτριας έως σοβαρής βαρύτητας αλλεργικά συμπτώματα. Το αντίστοιχο ποσοστό με το εικονικό φάρμακο ήταν 7%.
Μάλιστα το 44% όσων είχαν πάρει ομαλιζουμάμπη μπορούσαν να καταναλώσουν τις πρωτεΐνες από σχεδόν 25 φιστίκια.
Ανάλογα οφέλη παρατηρήθηκαν και με τα υπόλοιπα αλλεργιογόνα. Την κατανάλωση, λ.χ., 1.000 mg πρωτεΐνης γάλακτος άντεχε το 66% των ασθενών μετά τη θεραπεία με την ομαλιζουμάμπη. Το αντίστοιχο ποσοστό με το εικονικό φάρμακο ήταν 10%.
Αντίστοιχα, μετά τη θεραπεία το 68% των συμμετεχόντων με σοβαρή αλλεργία στα αυγά, άντεχαν την έκθεσή τους σε 1.000 mg πρωτεΐνης αυγού. Κανένας δεν την άντεχε όμως από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Μετά από πρόσθετη θεραπεία σε 38 παιδιά για άλλες 24 εβδομάδες, τα περισσότερα είχαν σταθερή ή υψηλότερη αντοχή στα τροφικά αλλεργιογόνα.
Φωτογραφία: iStock