Τροφική αλλεργία: Πώς μπορείτε να ξέρετε αν υπάρχουν ίχνη αλλεργιογόνων σε κάποιο τρόφιμο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τροφική αλλεργία
Μια τροφική αλλεργία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αντιδρά σε συγκεκριμένες τροφές.

Αν και οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι συχνά ήπιες, μπορεί να γίνουν σοβαρές και ο μόνος τρόπος για να διαχειριστεί κάποιος την κατάσταση είναι να αποφύγει τα τρόφιμα που βλάπτουν την υγεία του. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία, που υποστηρίζεται από την επιστήμη, διασφαλίζει ότι οι ενδείξεις για τα αλλεργιογόνα αναγράφονται στις συσκευασίες των τροφίμων.

Οι άνθρωποι συνήθως υποφέρουν από αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς, οστρακοειδή και ορισμένα φρούτα. Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκληθεί από μια ελάχιστη ποσότητα ενός περιεχόμενου συστατικού στο οποίο ένα άτομο είναι ευαίσθητο. Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης μπορεί να είναι ήπια (φαγούρα ή εξάνθημα), αλλά μπορεί να εξελιχθούν σε πιο σοβαρά συμπτώματα όπως εμετός, διάρροια, συριγμός και σε ορισμένες περιπτώσεις αναφυλαξία (σοκ).

Οι τροφικές δυσανεξίες προκύπτουν όταν οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αφομοιώσουν ορισμένες ουσίες, όπως η γλουτένη και παρουσιάζουν φούσκωμα, κράμπες στο στομάχι και διάρροια.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίζουμε εύκολα τα αλλεργιογόνα στις ετικέτες των τροφίμων.

Ελέγχοντας τα συστατικά στις ετικέτες των προσυσκευασμένων τροφίμων που εμπεριέχουν αλλεργιογόνα συστατικά καθώς και τις πληροφορίες για μη προσυσκευασμένα τρόφιμα, οι άνθρωποι μπορούν να τα αποφύγουν εάν είναι αλλεργικοί.

“Οι απαιτήσεις επισήμανσης για αλλεργιογόνα συστατικά σε προϊόντα τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας, έτσι ώστε τα άτομα με αλλεργίες να μπορούν να αποφεύγουν συστατικά που μπορεί να βλάψουν την υγεία τους. Εκτός από την παροχή συμβουλών για χρήση στην επισήμανση, οι επιστήμονες αξιολογούν επίσης τα νέα συστατικά σε περίπτωση που είναι πιθανά αλλεργιογόνα και εξετάζουν τη διαδικασία με την οποία παράγοντες όπως η επεξεργασία τροφίμων, μπορεί να επηρεάσουν την αλλεργιογόνο ικανότητα”, λέει ο Antonio Fernandez Dumont, ειδικός σε θέματα ασφάλειας πρωτεϊνών στην EFSA.

Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για τις τροφικές αλλεργίες συνέβαλαν με τις επιστημονικές συμβουλές τους στη νομοθετική διαδικασία για την επισήμανση των τροφίμων.

Πλέον, οι παρασκευαστές τροφίμων τα οποία πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επισημαίνουν 14 αλλεργιογόνα σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ. Αυτά περιλαμβάνουν:

  1. δημητριακά που περιέχουν γλουτένη
  2. γάλα
  3. αυγά
  4. ξηρούς καρπούς
  5. φιστίκια
  6. σόγια
  7. ψάρια
  8. μαλακόστρακα
  9. μαλάκια
  10. σέλινο
  11. λούπινο
  12. σουσάμι
  13. μουστάρδα
  14. θειώδη

Δεδομένου ότι η επιστήμη των αλλεργιογόνων συνεχίζει να εξελίσσεται, αυτή η λίστα ενδέχεται να επικαιροποιηθεί στο μέλλον.

Είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι η επιστήμη είναι εκεί για να βοηθάει τους καταναλωτές να κάνουν ασφαλείς επιλογές.

Πηγή: https://campaigns.efsa.europa.eu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως θα καταλάβετε αν το παιδί έχει τροφική αλλεργία. Τα ύποπτα συμπτώματα

Τροφική δηλητηρίαση ή τροφική αλλεργία; Σε τι διαφέρουν για να ξέρετε τι να κάνετε

Αν νιώθετε αυτά όταν πίνετε καφέ, έχετε αλλεργία στην καφεΐνη!

φωτό: iStock