Iatropedia

Τροφική δηλητηρίαση: Ποια λάθη στην κουζίνα αυξάνουν τον κίνδυνο

Εννέα κακές συνήθειες που πολλοί έχουν όταν μαγειρεύουν, οι οποίες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για τροφική δηλητηρίαση. Ποια είναι η σωστή συμπεριφορά. Τι πρέπει να προσέχουμε.

Η ακραία ζέστη που σαρώνει τη χώρα μας δεν αυξάνει μόνο τον κίνδυνο θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας, αλλά και τον κίνδυνο για αλλοίωση των τροφίμων και τροφική δηλητηρίαση. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται σημαντικά με ορισμένα λάθη που δυστυχώς είναι πολύ συνηθισμένα (και) στη χώρα μας.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) εξηγούν ποια λάθη πρέπει να αποφεύγουμε όταν μαγειρεύουμε:

Δεν πλένουμε συχνά τα χέρια μας

Δεν πρέπει να πιάνουμε νωπά τρόφιμα και αμέσως μετά έτοιμα φαγητά χωρίς να πλύνουμε τα χέρια μας. Η τακτική αυτή είναι πιθανό να μεταφέρει μικρόβια από τα νωπά τρόφιμα στα μαγειρεμένα. Για να μην μολύνουμε τα τρόφιμα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας και όταν:

Να πλένετε επίσης τα χέρια σας πριν αρχίσετε να τρώτε.

Χρησιμοποιούμε τον ίδιο εξοπλισμό

Είναι μεγάλο λάθος, λ.χ., να χρησιμοποιούμε το ίδιο πιρούνι για να γυρνάμε το κρέας από την αρχή έως το τέλος του μαγειρέματος. Εξίσου μεγάλο λάθος είναι να ξεβγάζουμε πρόχειρα με λίγο νερό το πιάτο στο οποίο είχαμε το ωμό κοτόπουλο, για να βάλουμε το ψημένο. Ή να κόβουμε τα λαχανικά στο ίδιο ξύλο κοπής όπου κόψαμε το κρέας, χωρίς να το σαπουνίσουμε πρώτα.

Διαβάστε ακόμα Προσοχή: Κίνδυνος αν κάνετε ΑΥΤΟ με το φαγητό σας

Ξεφλουδίζουμε φρούτα, λαχανικά χωρίς να τα πλύνουμε

Με αυτή την τακτική, υπάρχει κίνδυνος βακτήρια και υπολείμματα φυτοφαρμάκων να περάσουν από τη φλούδα στη σάρκα τους.

Τρώμε και πίνουμε την ώρα που μαγειρεύουμε

Δεν πρέπει να τρώμε, να πίνουμε, αλλά ούτε και να καπνίζουμε όταν προετοιμάζουμε νωπά προϊόντα κρέατος, πουλερικών, ψαριών, θαλασσινών.

Αφήνουμε μισοψημένο το φαγητό

Το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα), τα θαλασσινά και τα αυγά μπορεί να περιέχουν βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Πρέπει να τα μαγειρεύουμε πολύ καλά. Αν δεν μπορείτε να το υπολογίσετε, να χρησιμοποιείτε θερμόμετρο τροφίμων.

Αφήνουμε το φαγητό εκτός ψυγείου

Είναι μεγάλο λάθος να αφήνουμε το φαγητό στον πάγκο της κουζίνας από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. Ειδικά τώρα που κάνει ζέστη, είναι πολύ μεγάλος ο κίνδυνος να αλλοιωθεί. Αν καταναλώσουμε αλλοιωμένο φαγητό, κινδυνεύουμε από τροφική δηλητηρίαση. Το μαγειρεμένο φαγητό πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες από την ώρα που σβήνουμε το μάτι. Για να κρυώσει πιο γρήγορα στο μεσοδιάστημα, βγάλτε το από το σκεύος μαγειρικής και βάλτε το σε ένα άλλο. Να θυμάστε ότι μερικά τρόφιμα είναι εξαιρετικά ευπαθή στη ζέστη. Ρύζι, πατάτες και γαλακτοκομικά (π.χ. το τυρί στην χωριάτικη σαλάτα) αλλοιώνονται πολύ εύκολα.

Έχουμε σε υψηλή θερμοκρασία το ψυγείο

Ειδικά το καλοκαίρι, η θερμοκρασία στο ψυγείο σας πρέπει να είναι 4 βαθμοί Κελσίου ή χαμηλότερα. Στην κατάψυξη πρέπει να είναι κάτω από -18ο C (μείον 18 βαθμοι Κελσίου). Τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν ραγδαία στην «επικίνδυνη ζώνη» (από τους 4 έως και τους 60 βαθμούς Κελσίου).

Τρώμε τα έτοιμα τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης

Ακόμα ένα τεράστιο λάθος στην κουζίνα. Οι ημερομηνίες λήξης υπάρχουν για να τις τηρούμε και όχι για να τις αγνοούμε. Αν την αγνοήσουμε, διακινδυνεύουμε να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση.

Ωστόσο προσοχή: Άλλο είναι να αναγράφει ένα προϊόν «Ανάλωση μέχρι» (ή «Use-by») και άλλο «Ανάλωση κατά προτίμηση έως» (ή «Best before»). Στην πρώτη περίπτωση, όταν παρέλθει η ημερομηνία, το τρόφιμο δεν θεωρείται πλέον ασφαλές για κατανάλωση. Με το «Best before» όμως, το τρόφιμο μπορεί να καταναλωθεί, αλλά ενδέχεται να μην είναι τόσο γευστικό όσο αν είχε καταναλωθεί νωρίτερα.

Ζεσταίνουμε με λάθος τρόπο το φαγητό

Εάν πρόκειται να φάτε φαγητό που είχατε στο ψυγείο, πρέπει να το θερμαίνετε στους τουλάχιστον 80ο C.