Τροφική δηλητηρίαση: Τι να προσέχετε στο δρόμο, στο εστιατόριο

  • Ρούλα Τσουλέα
τροφική δηλητηρίαση
Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι πολύ συνηθισμένες το καλοκαίρι, αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τρόποι προστασίας από αυτές.

Η ασφάλεια των τροφίμων έχει ζωτική σημασία το καλοκαίρι. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την αλλοίωση των τροφίμων, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για τροφική δηλητηρίαση.

Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να οφείλεται σε διάφορους μικροοργανισμούς, τοξίνες ή και χημικές ουσίες. Ανάλογα με το αίτιο που την προκαλεί μπορεί να εκδηλωθεί σύντομα μετά την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου ή και ώρες ή μέρες αργότερα.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε όταν τρώμε και πίνουμε εκτός σπιτιού. Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων έχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές:

Χυμοί – Εμφιαλωμένα νερά

* Πρέπει να φυλάσσονται σε ψυγεία ή σε δροσερά και σκιερά μέρη.

* Μην αγοράζετε χυμούς και νερά που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.

* Μην αγοράζετε χυμούς από ψυγεία εκτεθειμένα στο ήλιο.

Παγωτά

* Να μην αγοράζετε παγωτά από καταψύκτες που δεν κλείνουν ερμητικά ή είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο. Ούτε από καταψύκτες με πάγο στο εσωτερικό τους.

* Μην αγοράζετε παγωτά από καταψύκτες που λειτουργούν σε λάθος θερμοκρασία. Πρέπει να είναι μικρότερη από μείον 18 βαθμούς Κελσίου (-18ο C). Θα το καταλάβετε μόλις πιάσετε το παγωτό: πρέπει να είναι σκληρό σαν πέτρα.

* Μην αγοράζετε παγωτά με ελαττώματα στη συσκευασία τους (π.χ. παραμορφωμένες ή μισοσχισμένες συσκευασίες).

* Πριν αγοράσετε χύμα παγωτό, ελέγξτε την καθαριότητα του χώρου, του προσωπικού και των εργαλείων. Βεβαιωθείτε επίσης ότι η βιτρίνα όπου βρίσκεται το παγωτό δεν είναι εκτεθειμένη στον ήλιο, ούτε έχει πάγο στο εσωτερικό της. Η ύπαρξη πάγου υποδηλώνει ότι η βιτρίνα δεν λειτουργεί σωστά. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος όπου πωλείται το παγωτό δεν έχει έντομα (π.χ. μύγες). Το παγωτό πρέπει να είναι σκληρό.

* Πριν φάτε το παγωτό, βεβαιωθείτε ότι έχει ομοιόμορφο χρώμα και ότι δεν έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι πάγου στο εσωτερικό του. Οι αποχρωματισμοί και οι κρύσταλλοι πάγου αποτελούν ένδειξη απόψυξης και επανακατάψυξης. Αυτό ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και την τροφική δηλητηρίαση.

Φαγητό σε εστιατόριο

* Να επιλέγετε εστιατόρια που είναι εμφανές ότι εφαρμόζουν όλους τους κανόνες υγιεινής. Πρέπει, λ.χ., να έχουν καθαρά πατώματα, τοίχους και τραπεζομάντιλα, καθαρές τουαλέτες και τακτοποιημένα ψυγεία. Επίσης δεν πρέπει να έχουν έντομα, ενώ το προσωπικό πρέπει να φορά καθαρά ρούχα εργασίας.

* Να μην καταναλώνετε φαγητά που έχουν ασυνήθιστο χρώμα, μυρωδιά ή/και γεύση.

* Να ζητάτε πάντοτε να είναι καλοψημένο το κοτόπουλο, το κρέας και το ψάρι που θα παραγγείλετε.

* Να μην καταναλώνετε λαχανικά που φαίνεται ότι δεν έχουν πλυθεί καλά.

* Να προτιμάτε φαγητά της ώρας.

Πρόχειρα φαγητά (από φαστ φουντ, κυλικεία πλοίων, καντίνες κ.λπ.)

* Να επιλέγετε καταστήματα τα οποία είναι εμφανές ότι εφαρμόζουν όλα τα μέτρα υγιεινής.

* Βεβαιωθείτε ότι τα έτοιμα σάντουιτς (με αλλαντικά, τυριά, διάφορες σαλάτες, αυγά κ.λπ.) διατηρούνται σε προθήκες-ψυγείο.

* Βεβαιωθείτε ότι τα έτοιμα γεύματα (τυρόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες, πίτσες, σπανακόπιτες κ.λπ.) διατηρούνται σε θερμοκρασία άνω των 60ο C (είναι δηλαδή πολύ ζεστά).

* Βεβαιωθείτε ότι οι σαλάτες που διατίθενται σε salad bar διατηρούνται σε ψύξη και είναι προφυλαγμένες από μύγες και άλλα έντομα.

* Βεβαιωθείτε ότι οι προθήκες (βιτρίνες) για χύμα παγωτό έχουν χαμηλή θερμοκρασία και δεν είναι εκτεθειμένες στον ήλιο. Τα παγωτά πρέπει να είναι σκληρά, προστατευμένα από έντομα και να σερβίρονται με καθαρά εργαλεία.

* Να αποφεύγετε τα προϊόντα κρέατος (γύρος, σουβλάκια, λουκάνικα κ.τ.λ.) που δεν είναι καλοψημένα. Τα μισοψημένα κρεατικά αποτελούν συχνή αιτία για τροφική δηλητηρίαση.

* Να βεβαιώνεστε ότι τα ψυγεία με τα αναψυκτικά και το νερό δεν είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. Πρέπει επίσης να έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία (κάτω από 7ο C).