Iatropedia

Βερίκοκα: Ένας καλοκαιρινός θησαυρός σε έναν αναπάντεχο συνδυασμό γεμάτο γεύση και ουσία

Top view of Apricot fruit with leaf on black background, Fresh Apricot on iron plate over black Background.

Τον Ιούλιο βγαίνουν και τα βερίκοκα, ένα φρούτο με γλυκιά γεύση, άρωμα και πολλά οφέλη για την υγεία!

Όταν σκεφτόμαστε καλοκαιρινά φρούτα, τα πρώτα που μας έρχονται στο μυαλό είναι, πιθανότατα, το καρπούζι και το πεπόνι. Όμως, τον Ιούλιο βγαίνουν και τα βερίκοκα, ένα φρούτο με γλυκιά γεύση, άρωμα και πολλά οφέλη για την υγεία!

Σύμφωνα με την Dana Angelo White, διαιτολόγο – διατροφολόγο και συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής, τα βερίκοκα, πέρα από τη γλυκιά γεύση και το άρωμά τους, είναι φτωχά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, εάν αυτός είναι ο στόχος σας.

Περιέχουν επίσης μια εντυπωσιακή ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την υγιή όραση και την αναπαραγωγική υγεία.

«Τα βερίκοκα είναι επίσης πλούσια και σε άλλα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή, επομένως υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να τα απολαύσετε όσο είναι στην εποχή τους», λέει.

Ένας διαφορετικός τρόπος να απολαύσει κανείς τα βερίκοκα

Στην ίδια της αρέσει να προσθέτει βερίκοκα σε αρτοσκευάσματα, να τα χρησιμοποιεί για να φτιάξει μαρμελάδα και τσάτνεϊ, αλλά και ως συνοδευτικό σε πλατό με τυριά. Η τελευταία δημιουργία της είναι «ελαφρά ψημένα στη σχάρα βερίκοκα, κομμένα στη μέση, με κατσικίσιο τυρί χτυπημένο σε κρέμα, περιχυμένα με μέλι και πασπαλισμένα με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης».

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τροφίμων του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (FoodData Central), δύο βερίκοκα (συνολικά 70 γραμμάρια) περιέχουν:

Περιέχουν επίσης αρκετή βήτα-καροτίνη (β-καροτένιο), λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Και οι τρεις αυτές ουσίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες.

Τι προσφέρουν τα βερίκοκα

Μειώνουν το οξειδωτικό στρες

Εκτός από τα αντιοξειδωτικά που προαναφέρθηκαν, τα βερίκοκα περιέχουν και άλλα. Μεταξύ αυτών είναι:

Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με χρόνια νοσήματα, όπως η παχυσαρκία, η καρδιοπάθεια κ.λπ.

Ευνοούν την υγεία των ματιών

Οι βιταμίνες Α και Ε, η βήτα-καροτίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη προστατεύουν τα μάτια από το οξειδωτικό στρες.

Κάνουν καλό στο δέρμα

Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά μπορεί να προστατεύσει έως ένα βαθμό το δέρμα από τις βλάβες που προκαλούν:

Τα βερίκοκα περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά και γι’ αυτό μπορεί να συμβάλουν στην πρόληψη των ρυτίδων.

Βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου

Ένα φλιτζάνι (165 γραμμάρια) ψιλοκομμένα βερίκοκα παρέχουν 3,3 γραμμάρια φυτικών ινών. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 8,6% όσων καθημερινά χρειάζονται οι άνδρες και στο 13,2% που χρειάζονται οι γυναίκες.

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες ωφελεί την χλωρίδα (μικροβίωμα) του εντέρου και μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού.

Κάνουν καλό στην πίεση

Τα βερίκοκα περιέχουν κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο ρυθμίζει επίσης τη σύσπαση των μυών και την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό.

Ενυδατώνουν τον οργανισμό

Κάθε βερίκοκο (35 γραμμάρια) περιέχει πάνω από 30 γραμμάρια νερό, με αποτέλεσμα να αποτελεί καλή πηγή ενυδάτωσης για τον οργανισμό.

Προστατεύουν το ήπαρ

Μελέτες δείχνουν ότι τα βερίκοκα μπορεί να προστατεύουν το ήπαρ από το οξειδωτικό στρες.

Φωτογραφία: iStock