Οι βιταμίνες προσλαμβάνονται από τα τρόφιμα, καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να τις συνθέσει σε επαρκείς ποσότητες και δεν αποδίδουν θερμίδες.
Οι βιταμίνες κατατάσσονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
- υδατοδιαλυτές και
- λιποδιαλυτές
Στους παρακάτω πίνακες παρουσιάζονται οι κύριες πηγές των υδατοδιαλυτών και λιποδιαλυτών βιταμινών, αντίστοιχα:
Κύριες πηγές υδατοδιαλυτώv βιταμινών | |
---|---|
Βιταμίνες | Κύριες διατροφικές πηγές |
Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) | Εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδιο, πατάτα, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ντομάτα, λαχανάκια Βρυξελλών |
Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) | Σιτάρι, βρώμη, δημητριακά ολικής άλεσης, συκώτι, χοιρινό, όσπρια |
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) | Δημητριακά ολικής άλεσης, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συκώτι, αυγά, γάλα |
Βιταμίνη Β3 (νιασίνη) | Κόκκινο κρέας, πουλερικά. ψάρια, φιστίκια, πατάτες, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά |
Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη) | Ψάρια, πουλερικά, κόκκινο κρέας, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, μπανάνα, δαμάσκηνα, λαχανικά |
Βιταμίνη Β12 (κοβαλαμίνη) | Τρόφιμα ζωικής προέλεuισης: κρέας, συκώτι, αυγό, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα |
Βιταμίνη Β9 (φυλλικό οξύ) | Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, εντόσθια, όσπρια (φασόλια, φακές), αρακάς |
Βιταμίνη Β7 (βιοτίνη) | Συκώτι, δημητριακά και προϊόντα τους, κρόκος αυγού, όσπρια |
Βιταμίνη Β5 (παvτοθενικό οξύ) | Άπαχο κρέας. δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια – Συντίθεται εν μέρει και από βακτήρια του εντέρου |
Κύριες πηγές λιποδιαλυτώv βιταμιvώv | |
---|---|
Βιταμίνες | Κύριες διατροφικές πηγές |
Βιταμίνη Α (ρετινόλη, καροτεvοειδή) | Γαλακτοκομικά προϊόντα, ψάρι, συκώτι, κρόκος αυγού
Καροτενοειδή: πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι), κίτρινα ή πορτοκαλί λαχανικά (π.χ. κολοκύθα, καρότα) και φρούτα (π.χ. βερίκοκα) |
Βιταμίνη D | Λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλα, ρέγγα), συκώτι, κρόκος αυγού, γαλακτοκομικά προϊόντα
(Η μεγαλύτερη ποσότητα συντίθεται μέσω της έκθεσης του δέρματος στο ηλιακό φως) |
Βιταμίνη Ε | Φυτικά έλαια (π.χ. ελαιόλαδο), βρώμη, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπόροι φυτών (π.χ. ηλιόσποροι), ξηροί καρποί |
Βιταμίνη Κ (φυλλοκιvόνη, μεvακινόνη, κιvόvη) | Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. σπανάκι, μαρούλι), φυτικά έλαια, συκώτι, τυρί – Μενακινόνες παράγονται στον οργανισμό και από βακτήρια του εντέρου |
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έλλειψη βιταμίνης Β12: Πού οφείλεται – Προσοχή στα 9 συμπτώματα
Πώς η βιταμίνη D επηρεάζει την ανάπτυξη ενός παιδιού
Νέα μελέτη δείχνει ότι αυτή η βιταμίνη μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καταγμάτων
φωτό: iStock