Iatropedia

Βιταμίνη D: Οι τροφές για να φτάσετε την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ποσότητες – γραμμάρια)

Η βιταμίνη D είναι ένας τύπος θρεπτικής ουσίας που παράγει το σώμα όταν το δέρμα ενός ατόμου εκτίθεται με άμεσο τρόπο στο ηλιακό φως. Μπορείτε, επίσης, να πάρετε βιταμίνη D από τις τροφές, αλλά δεν υπάρχει φυσικά σε πολλά τρόφιμα.

Σύμφωνα με ειδικούς η βιταμίνη D βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών, των μυών και των νεύρων ενός ατόμου. Συμβάλλει επίσης σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Εάν ένα άτομο ανησυχεί ότι δεν λαμβάνει αρκετή βιταμίνη D από το άμεσο ηλιακό φως, η κατανάλωση των παρακάτω τροφών θα βοηθήσει στην αύξηση της συνολικής ποσότητας που έχει στο σώμα του.

Τροφές με βιταμίνη D

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, καθώς και τα έλαια από τα ψάρια, έχουν μερικές από τις υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης D σε πηγές τροφίμων.

Μανιτάρια

Ορισμένα είδη μανιταριών περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης D.

Τα μανιτάρια με μεγαλύτερη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) μπορεί επίσης να περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης D. Αυτά είναι:

Κρόκοι αυγών

Οι κρόκοι αυγών μπορεί επίσης να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, ειδικά εάν οι κότες είναι ελεύθερης βοσκής. Για παράδειγμα, μία ομελέτα με δύο μεγάλα αυγά κότας περιέχει 88 IU, δηλαδή το 15% RDA.

Εμπλουτισμένα τρόφιμα

Πολλά τρόφιμα με επιπλέον βιταμίνη D είναι διαθέσιμα στην αγορά, όπως:

Πόση βιταμίνη D χρειάζεστε κάθε μέρα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν δεν παίρνετε αρκετή βιταμίνη D, κινδυνεύετε να αναπτύξετε αδύναμα οστά. Τα συμπτώματα αυτού μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στα οστά,  ή και αδυναμία στους μυς.

Έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να συμβάλει σε άλλες παραμέτρους υγείας, όπως:

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D είναι:

Τα παραπάνω ισχύουν με την προϋπόθεση ότι εκτίθεστε έστω και λίγο στον ήλιο μέσα στην εβδομάδα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με:

Το άμεσο ηλιακό φως πίσω από ένα παράθυρο δεν θα βοηθήσει στην παραγωγή βιταμίνης D, επειδή το γυαλί κόβει την ακτινοβολία που παράγει βιταμίνη D.

Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ παίρνουν βιταμίνη D3: Όλες οι χρήσεις, οι παρενέργειες και οι προφυλάξεις για την βιταμίνη D

Το #1 σημάδι ότι χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη D

Συμπληρώματα και αμπούλες για βιταμίνη D: Πόσο να παίρνετε – Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Ποιο συμπλήρωμα διατροφής συστήνει διαιτολόγος, για καύσεις στο κοιλιακό λίπος