Βιταμίνη D: Πώς επηρεάζει την αρτηριακή πίεση – Οι κίνδυνοι για όσους έχουν χαμηλά επίπεδα

  • Ρούλα Τσουλέα
βιταμίνη D
Τα ευρήματα μελέτης σε εθελοντές με υπέρταση, πολλοί από τους οποίους είχαν και έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης.

Η λήψη συμπληρώματος με βιταμίνη D μπορεί να μειώνει αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση, ακόμα και σε ανθρώπους με υποκείμενα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το όφελος αυτό παρατηρήθηκε με τις κλασικές δόσεις που συνιστώνται σε όσους έχουν έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης. Η λήψη υψηλότερων δόσεων δεν παρέχει πρόσθετο όφελος, ενώ μπορεί να αποδειχθεί επιζήμια, τονίζουν οι ερευνητές.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D είναι πολύ συχνή. Υπολογίζεται ότι το σχεδόν 16% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αυτήν, ενώ το 48% έχει έλλειψη.

Μελέτες, όμως, έχουν δείξει πως κάθε μείωση στα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα κατά 16 ng/ml,  συνοδεύεται από αύξηση κατά 16% στον κίνδυνο να αναπτυχθεί υπέρταση. Εν τούτοις, είναι ασαφή τα στοιχεία για τις επιδράσεις που έχει στην αρτηριακή πίεση η διόρθωση της έλλειψής της.

Για να διερευνήσουν το θέμα, επιστήμονες από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού και το Πανεπιστήμιο Yale μελέτησαν 221 εθελοντές, ηλικίας 65 ετών και άνω. Όλοι ήταν υπέρβαροι και παχύσαρκοι.

Σχεδόν οι μισοί (το 48%) έπασχαν από υπέρταση και λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή. Άλλο ένα 34% είχαν οριακά αυξημένη πίεση ή υπέρταση, αλλά δεν έκαναν θεραπεία. Το 77% των συμμετεχόντων είχε και άλλα προβλήματα υγείας (π.χ. υψηλή χοληστερόλη).

Πολλοί εθελοντές είχαν έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η μέση τιμή των επιπέδων της στο αίμα τους ήταν 20,4 ng/ml (κάτω από 20 σημαίνει έλλειψη).

Οι ερευνητές τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία έπαιρνε καθημερινά επί έναν χρόνο χαμηλή δόση από βιταμίνη D και η άλλη υψηλή. Η χαμηλή δόση ήταν 600 διεθνείς μονάδες (IU). Η υψηλή ήταν 3.750 IU.

Τα ευρήματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the Endocrine Society. Όπως γράφουν οι ερευνητές, το Ινστιτούτο Ιατρικής των ΗΠΑ (IOM) συνιστά λήψη 600 IU από τη βιταμίνη την ημέρα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, 12 μήνες μετά την έναρξη της καθημερινής λήψης των συμπληρωμάτων οι εθελοντές τους είχαν κατά μέσον όρο:

  • Μείωση της συστολικής πίεσης (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) κατά 3,5 mmHg
  • Μείωση της διαστολικής πίεσης (ο μικρός αριθμός) κατά 2,8 mmHg

Οι αντίστοιχες μειώσεις με τη χαμηλή δόση από τη βιταμίνη D ήταν 2,8 mmHg για τη συστολική πίεση και 2,6 mmHg για τη διαστολική. Με την υψηλή δόση της βιταμίνης ήταν 4,2 mmHg και 3,02 mmHg αντίστοιχα.

Η διαφορά στην μείωση της πίεσης μεταξύ χαμηλής και υψηλής δόσης της βιταμίνης δεν ήταν σημαντική, τονίζουν οι ερευνητές. Επομένως δεν αποκομίζουν πρόσθετο όφελος όσοι παίρνουν πολλή βιταμίνη D. Το σημαντικό είναι να παίρνουν όση χρειάζονται για να διορθώσουν την έλλειψη ή την ανεπάρκειά της στο αίμα τους.

Ποιοι ωφελούνται περισσότερο

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η αρτηριακή πίεση μειωνόταν κυρίως στους παχύσαρκους εθελοντές και όχι στους υπέρβαρους. Μειωνόταν επίσης αποτελεσματικά στους υπερτασικούς που λάμβαναν φάρμακα  για την πίεσή τους. Σε όσους, όμως, δεν έπαιρναν αντιυπερτασικά φάρμακα, μειωνόταν μόνο η «μικρή» πίεση.

Όφελος στην πίεσή τους αποκόμισαν επίσης οι εθελοντές που αρχικά είχαν έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα συμπληρώματα με βιταμίνη D μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού με υπέρταση», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Ghada El-Hajj Fuleihan, καθηγητής Ιατρικής στο Yale.

Οι ομάδες αυτές είναι οι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από παχυσαρκία και όσοι έχουν χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα τους, πρόσθεσε. Ωστόσο η λήψη μεγάλων δόσεων, δεν παρέχει πρόσθετο όφελος, κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock