Iatropedia

Βιταμίνη Ε: Τα πολύτιμα οφέλη στην υγεία και σε ποιες τροφές υπάρχει

Η βιταμίνη Ε είναι ένα θρεπτικό συστατικό που είναι σημαντικό για την όραση, την αναπαραγωγή και την υγεία του αίματος, του εγκεφάλου και του δέρματος.

Η βιταμίνη Ε έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, μορίων που παράγονται όταν το σώμα διασπά τα τρόφιμα ή εκτίθεται στον καπνό και την ακτινοβολία. Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να παίζουν ρόλο σε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες ασθένειες.

Εάν λαμβάνετε βιταμίνη Ε για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, λάβετε υπόψη ότι το συμπλήρωμα (κάψουλες ή σταγόνες) μπορεί να μην προσφέρει τα ίδια οφέλη με τα φυσικά αντιοξειδωτικά στις τροφές.

Η έλλειψη βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει πόνο στα νεύρα (νευροπάθεια).

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (DV) βιταμίνης Ε για ενήλικες είναι 15 χιλιοστόγραμμα ημερησίως.

Βιταμίνη Ε: Η επίδρασή της σε προβλήματα υγείας

Η έρευνα σχετικά με τη χρήση της βιταμίνης Ε για συγκεκριμένες παθήσεις έχει δείξει τα εξής:

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε

Βιταμίνη Ε: Τι να προσέχετε πάντα

Οι περισσότεροι λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη Ε από μια ισορροπημένη διατροφή. Εάν έχετε διαγνωστεί με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η θεραπεία με βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου.

Ωστόσο, η από του στόματος χρήση βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Η χρήση του συμπληρώματος μπορεί να εγκυμονεί άλλους σοβαρούς κινδύνους, ιδιαίτερα σε υψηλές δόσεις και εάν έχετε άλλες παθήσεις υγείας ή έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Βιταμίνη Ε: Ασφάλεια και παρενέργειες

Όταν λαμβάνεται σε κατάλληλες δόσεις, η από του στόματος χρήση βιταμίνης Ε θεωρείται γενικά ασφαλής. Σπάνια, η από του στόματος χρήση βιταμίνης Ε μπορεί να προκαλέσει:

Η λήψη υψηλότερων δόσεων βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παρενεργειών. Επίσης, υπάρχει ανησυχία ότι τα άτομα με κακή υγεία που λαμβάνουν υψηλές δόσεις βιταμίνης Ε διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Η βιταμίνη Ε μπορεί να αλληλεπιδράσει με πολλές καταστάσεις. Για παράδειγμα, έρευνα δείχνει ότι η από του στόματος χρήση βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι η χρήση βιταμίνης Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου σε άτομα με σοβαρό ιστορικό καρδιακών παθήσεων, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν πάρετε βιταμίνη Ε, εάν έχετε:

Η βιταμίνη Ε ως συμπλήρωμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Εάν σχεδιάζετε να χειρουργηθείτε, σταματήστε να παίρνετε βιταμίνη Ε δύο εβδομάδες πριν την επέμβαση. Επίσης, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη χρήση της βιταμίνης Ε εάν πρόκειται να κάνετε ή μόλις κάνατε μια χειρουργική επέμβαση για να ανοίξετε τυχόν αποκλεισμένες αρτηρίες και να αποκαταστήσετε την κανονική ροή αίματος στον καρδιακό μυ (αγγειοπλαστική).

Πηγές: https://www.mayoclinic.org, https://www.healthline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το #1 σημάδι ότι χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη D

Συμπληρώματα και αμπούλες για βιταμίνη D: Πόσο να παίρνετε – Συμπτώματα υπερδοσολογίας

Ποιες τροφές έχουν την πολύτιμη βιταμίνη Α: Τι προσφέρει αλλά και τι γίνεται αν πάρετε μεγάλη δόση

Βιταμίνη Β12: Η σωστή δοσολογία ανά ηλικία – Χαμός με την χορτοφαγική διατροφή