Βιταμίνη Κ2: Τα οφέλη στην υγεία μας και ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα

Η βιταμίνη Κ2 παίζει πολλούς σημαντικούς ρόλους στο σώμα, από την πήξη του αίματος μέχρι την υποστήριξη των οστών και της καρδιάς.
Όπως όλες οι βιταμίνες, την βιταμίνη Κ2 μπορούμε να την παίρνουμε φυσικά από τα τρόφιμα, αλλά και από τα συμπληρώματα, ενώ η ανεπάρκεια είναι πολύ σπάνια στους περισσότερους υγιείς ενήλικες.
Δεν υπάρχει καθιερωμένο ανώτατο όριο πρόσληψης για τη βιταμίνη Κ, λόγω της χαμηλής τοξικότητάς της. Η βιταμίνη Κ2 είναι γενικά ασφαλής, αλλά οι υψηλές δόσεις μπορεί να επηρεάσουν τα φάρμακα που αραιώνουν το αίμα, όπως η βαρφαρίνη, προκαλώντας – σπάνια – δυσφορία στο στομάχι.
Τα άτομα που είναι χορτοφάγοι ή vegans μπορεί να ωφεληθούν από τη λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης Κ2, καθώς η βιταμίνη αυτή βρίσκεται κυρίως σε ζωικά προϊόντα, όπως το κοτόπουλο, το βόειο κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που οι χορτοφάγοι δεν καταναλώνουν.
Δείτε επίσης: Αποξηραμένα φρούτα: Τα πολλαπλά οφέλη, αλλά και οι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η βιταμίνη Κ2 η βιταμίνη Κ2 είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι απορροφάται καλύτερα όταν συνδυάζεται με λίπος. Επομένως, μην παραλείψετε να συμπεριλάβετε μια υγιή πηγή λίπους στα γεύματά σας για καλύτερη απορρόφηση
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ομάδες που πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα:
- Οποιοσδήποτε λαμβάνει αραιωτικά αίματος, όπως η βαρφαρίνη και παρόμοια αντιπηκτικά, μπορεί να έχει σοβαρές και δυνητικά επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις. Τα άτομα που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα συνιστάται να διατηρούν σταθερή πρόσληψη βιταμίνης Κ από τα τρόφιμα και να αποφεύγουν δραστικές αλλαγές στην πρόσληψη μέσω συμπληρωμάτων.
- Οποιοσδήποτε παίρνει αντιβιοτικά, καθώς τα αντιβιοτικά μπορούν να διαταράξουν τα βακτήρια στο έντερο και να μειώσουν την κατάσταση της βιταμίνης Κ.
- Τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την απώλεια βάρους μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη απορρόφηση βιταμίνης Κ, καθώς αυτό το φάρμακο μειώνει την ικανότητα του σώματος να απορροφά το διαιτητικό λίπος.
Δείτε επίσης: Φυσικά και πρόσθετα σάκχαρα: Ποιες είναι οι διαφορές και πως μας επηρεάζει το καθένα
Τα οφέλη για την υγεία
Υποστηρίζει την υγεία των οστών: Ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που βοηθά στη σύνδεση του ασβεστίου στα οστά, βελτιώνοντας την οστική πυκνότητα, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Προωθεί την υγεία της καρδιάς: Μέσω του ασβεστίου στις αρτηρίες, μειώνει την αρτηριακή ακαμψία και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου: Η βιταμίνη Κ2 μειώνει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή και παράγει σφιγγολιπίδια, ένα είδος λίπους απαραίτητο για τη λειτουργία του εγκεφάλου και την επικοινωνία.
Υποστηρίζει την υγεία των δοντιών: Η βιταμίνη Κ2 συμβάλλει στη στοματική υγεία υποστηρίζοντας την παραγωγή οδοντίνης και ενεργοποιώντας την οστεοκαλσίνη, η οποία βοηθά στη διατήρηση γερών δοντιών.
Δείτε επίσης: Πόσες φυτικές ίνες χρειαζόμαστε την ημέρα και η σημασία τους για την υγεία
Φωτογραφία iStock