Βιταμίνη Β3: Ποια είναι τα οφέλη της και από ποια τρόφιμα την παίρνουμε
Η βιταμίνη Β3 είναι μία από τις 8 βιταμίνες της ομάδας Β και είναι γνωστή και ως νιασίνη.
Καθώς δεν μπορεί ο οργανισμός μας να την παράγει μόνος του, συνήθως λαμβάνουμε την βιταμίνη Β3 από τα τρόφιμα, αλλά μπορούμε να πάρουμε και συμπληρώματα.
Άλλες μορφές της νιασίνης είναι η νικοτιναμίδη, που ονομάζεται επίσης νιασιναμίδη και το νικοτινικό οξύ.
Η συνιστώμενη ημερήσια τιμή της νιασίνης είναι 16 mg για ενήλικες και παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω. Ωστόσο, οι τιμές αυτές διαφέρουν σε μικρό βαθμό ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.
Απαραίτητη για τη λειτουργία του πεπτικού
Το έντερό σας μετατρέπει τη βιταμίνη Β3 σε δύο συνένζυμα, τα οποία επιτρέπουν στα κύτταρα του σώματός σας να επικοινωνούν και να λειτουργούν σωστά. Βοηθούν επίσης το φαγητό να μετατραπεί σε ενέργεια.
Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
Η λήψη υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων νιασίνης μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων χοληστερόλης. Ωστόσο, αν έχετε υψηλή χοληστερόλη ή κίνδυνο καρδιακής νόσου, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιαδήποτε συμληρώματα.
Δείτε επίσης: Κετογονική διατροφή: Πώς επηρεάζει τη χοληστερίνη, γιατί δεν κάνει για όλους
Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επίπεδα νιασίνης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη νέων περιπτώσεων υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση).
Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι συνήθως δεν χρειάζονται συμπληρώματα για να επιτύχετε αυτά τα επίπεδα νιασίνης, αλλά μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
Ενισχύει την υγεία του δέρματος
Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η νικοτιναμίδη μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός από τις βλάβες του ήλιου και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για τα αντικαρκινικά οφέλη της νιασίνης.
Συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου
Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β3, γνωστή ως πελλάγρα, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του δέρματος αλλά και πολλές παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη και παραισθήσεις.
Διαβάστε επίσης: Χούμους: Το ανατολίτικο σνακ που θωρακίζει καρδιά και πεπτικό σύστημα
Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νιασίνη
Συκώτι και μοσχάρι: Το μοσχαρίσιο συκώτι και ο μοσχαρίσιος κιμάς έχουν την υψηλότερη ποσότητα νιασίνης.
Γαλοπούλα και κοτόπουλο: Μια μερίδα φιλέτο γαλοπούλα ή μία μερίδα στήθος κοτόπουλου περιέχουν περισσότερο από το 60% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης της βιταμίνης.
Ψάρια: Ο τόνος περιέχει 21,9 mg βιταμίνη Β3, ενώ ο σολωμός καλύπτει σχεδόν το 50% της αναγκαίας ημερήσιας πρόσληψης.
Ρύζι: Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο καστανό ρύζι περιέχει το 33% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Β3.
Φιστίκια: Μόλις μια χούφτα ξηρά καβουρδισμένα φιστίκια περιέχει 4,3 mg νιασίνης.
Πατάτες: Μία μέτρια ψητή πατάτα περιέχει το 14% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.
Δείτε επίσης: Κεφίρ: Πόσες θερμίδες έχει και πόσο μπορούμε να πίνουμε
Φωτογραφία iStock